Activitatea globală de fuziuni și achiziții a atins nivelul record de 5.000 de miliarde de dolari în 2021

Activitatea globală de fuziuni și achiziții a atins nivelul record de 5.000 de miliarde de dolari în 2021
scris 20 dec 2021

Fuziunile și achizițiile (M&A) pe plan global au atins anul acest acesta un nivel record, depășind precedentul vârf din urmă cu aproape 15 ani, abundența de capital și evaluările ridicate ale companiilor alimentând încheierea afacerilor, transmite Reuters.

Potrivit datelor furnizate de platforma Dealogic, în 2021 valoarea globală a M&A a depășit pentru prima dată 5.000 de miliarde de dolari, volumele de fuziuni și achiziții urcând până în 16 decembrie cu 63%, la 5.630 miliarde de dolari, depășind precedentul record de 4.420 miliarde de dolari din 2007, înaintea crizei financiare, scrie Agerpres.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

"Bilanțurile companiilor sunt la un nivel incredibil de viabil, numai în SUA firmele beneficiind de 2.000 miliarde de dolari în numerar, iar accesul la capital rămâne disponibil la un cost extrem de scăzut", a apreciat Chris Roop, co-director al departamentului de M&A din America de Nord al băncii JPMorgan.

Companiilor din domeniul tehnologiei și al sănătății, care în mod obișnuit au cea mai mare cotă a pieței de fuziuni și achiziții, au ocupat un loc de frunte și în 2021, după ce în 2020 activitatea de M&A a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, din cauza efectelor financiare ale pandemiei de COVID-19.

Companiile s-au grăbit să atragă fonduri vânzând acțiuni și obligațiuni, multinaționalele beneficiind de boom-ul de pe piața bursieră. Mai mult, câștigurile solide ale firmelor și perspectivele înfloritoare ale economiei mondiale au permis directorilor să realizeze tranzacții majore, strategice, în pofida presiunilor inflaționiste.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

În SUA, volumele de fuziuni și achiziții aproape s-au dublat în 2021, la 2.610 miliarde de dolari, conform datelor Dealogic, în timp ce în Europa au urcat cu 47%, la 1.260 miliarde de dolari iar în regiunea Asia Pacific au crescut cu 37%, la 1.270 miliarde de dolari.

"Deși activitatea transfrontalieră a firmelor din China a fost modestă, companiile din alte state asiatice au accelerat cumpărarea de active pe plan global. Ne așteptăm ca această tendință să continue, în special pentru tranzacții în Europa și Statele Unite", a apreciat Raghav Maliah, vicepreședintele diviziei de investiții bancare al băncii Goldman Sachs

viewscnt
Afla mai multe despre
fuziuni
achizitii