A fost descoperită poate cea mai mare tăiere ilegală de pădure din România în ultimii cinci ani. Ministrul Mediului: Îi vreau cu cătușe pe mâini pe toți cei care fură din pădurile României

A fost descoperită poate cea mai mare tăiere ilegală de pădure din România în ultimii cinci ani. Ministrul Mediului: Îi vreau cu cătușe pe mâini pe toți cei care fură din pădurile României
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mar 2020

Ministrul Mediului, Costel Alexe, spune că la Ocolul Sighet a fost descoperită poate cea mai mare tăiere ilegală din România în ultimii cinci ani, de pe o suprafață de 340 de hectare de pădure fiind furați peste 100.000 de metri cubi. El a afirmat că îi vrea "cu cătușe la mâini" pe cei care au furat din pădurile României.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Costel Alexe a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, că la sfârșitul săptămânii trecute a făcut o vizită în Maramureș, acesta fiind județul cu cele mai mari tăieri ilegale din România în 2018, scrie News.ro.

FOTO Copos și-a terminat turnul de birouri de peste 100 de metri din București CITEȘTE ȘI FOTO Copos și-a terminat turnul de birouri de peste 100 de metri din București

"Duminică am avut o vizită de lucru în județul Maramureș. Județul Maramureș în 2018 a fost județul cu cele mai mari tăieri ilegale din România, 110.000 de metri cubi au fost identificați de colegii de la gărzile forestiere, cine știe ce cantitate nu a fost descoperită. Aș vrea să vă spun că în Maramureș la Ocolul Sighet a fost descoperită poate cea mai mare tăiere ilegală din România în ultimii cinci ani. Pe o suprafață de 340 de hectare, în adâncul pădurii, au fost furați 100.000 de metri cubi, o pădure rasă de pe 340 de hectare, un prejudiciu adus statului român de peste 12 milioane de lei și mai mari prejudicii aduse naturii și evident mediului înconjurător”, a afirmat ministrul.

El a mai spus că acolo nici cetățenii nu s-au sesizat, nici autoritățile, cazul fiind descoperit de Garda Forestieră Cluj, iar dosarul a fost trimis la Parchet.

"Acolo acea pădure nu ar fi putut să dispară peste noapte pentru că s-au făcut tăieri în mod repetat timp de cinci, șase, șapte ani fără ca nimeni să le vadă, nici cetățenii nu au sesizat, nici autoritățile statului nu s-au sesizat, aproape că într-o conlucrare comună o suprafață importantă din pădurile României a dispărut. Colegii de la Garda Forestieră Cluj au descoperit acest subiect, l-au investigat și vă anunț că săptămâna trecută dosarul a fost trimis la Parchet”, a precizat Costel Alexe.

El a mai afirmat că îi vrea "cu cătușe la mâini" pe cei care au furat din pădurile României.

"Mesajul public pe care îl am pentru toți cetățenii României, pentru autoritățile statului care sper să conclucreze cu cele ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor este că eu, ca ministru, îi vreau cu cătușe pe mâini pe toți cei care taie ilegal, transportă ilegal sau fură din pădurile României. Nu ne mai permitem ca țară să avem astfel de practici care evident ne duc spre lumea a treia în care ne defrișăm, ne tăiem iegal pădurile în scopuri personale sau de grup. Sunt foarte hotărât ca în perioada următoare, împreună cu colegii din gărzile forestiere, să verificăm tot ce mișcă în păduri și tot ce mișcă pe drumurile României ca astfel de practici să nu mai avem”, a mai declarat Costel Alexe.

Întrebat cui aparținea pădurea respectivă, ministrul Mediului a răspuns: "Inițial pădurea era proprietate publică a statului, la un moment dat au fost inventate niște litigii, în total 410. Odată avute aceste litigii, din păcate pentru această pădure, cu concursul Direcției Silvice sau al celor care ar fi trebuit să protejeze pădurea, cele 340 de hectare de pădure au rămas fără servicii de pază astfel încât a fost liber la furat. Abia după 10 ani, când trebuia din nou făcut acel amenajament silvic s-a constatat că nu mai e nimic și de atunci pădurea a revenit din nou în grija Ocolului Silvic”.

viewscnt
Afla mai multe despre
taiere ilegala
ministrul mediului