Carnea de porc românească, cea mai scumpă din UE. Cât a ajuns să coste un kilogram

Carnea de porc românească, cea mai scumpă din UE. Cât a ajuns să coste un kilogram
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 ian 2024

În primele zile din anul 2024, o caracasă de porc s-a vândut în fermele statelor europene cu 210,3 euro/100 de kilograme, prețul fiind cu 0,9% sub media din ultima lună în statele din blocul comunitar și cu 0,5% mai iefitină comparativ cu prețurile din ultima săptămână din 2023, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Însă, prețul mediu în magazine este în 2024 cu 2,7% mai mare comparativ cu aceași perioadă a anului tercut, deși costul unei carcase achiziționate de la producător s-a diminuat. În ceea ce privește categoriile de produs, cea mai semnificativă scumpire s-a înregistrat la carcasa de tip E, cu un conținut de țesut muscular cuprins între 55% și 60%. Această categorie de produs alimentar s-a scumpit în doar câteva zile cu 3% comparativ cu aceași perioadă a anului 2023, ajungând să coste 209,5 euro pe suta de kilograme, arată Adevărul.

Oraș din România, în topul celui mai important site de turism din lume. A depășit Casablanca. Reacția primarului CITEȘTE ȘI Oraș din România, în topul celui mai important site de turism din lume. A depășit Casablanca. Reacția primarului

Cu toate acestea, aceasta este doar 28% din piața UE. Prețul mediu al carcasei tip S, care reprezintă peste 64% din piață, a fost de 210,6 euro/100 de kilograme, cu 2,5% mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent și cu 0,6% mai mic decât în luna anterioară. Carcasele de tip S au o componență de peste 60% de țesut muscular.

Prețurile nu au fost însă mereu mari, iar media de prețuri din ultimii cinci ani ajunge la 120 de euro/100 de kilograme.

În România, prețul mediu la poarta fermei, în prima săptămână a anului, era de 260,9 euro carcasa tip S de 100 de kilograme, cu 14,8% mai scumpă decât în perioada similară a anului trecut, cu 4,3% peste prețul lunii anterioare și cu 2,5% mai ieftină decât cu o săptămână în urmă.

Este cea mai semnificativă scumpire raportată de un stat membru în perioada analizată, România fiind urmată de Lituania (plus 12,7%), și Letonia (7,1%).

Prețul pentru carnea de porc crește, dar carnea de pasăre se iefinește

La carnea de pasăre, prețurile s-au înscris pe un trend descendent din prima săptămână a noului an.

Carcasa de 100 de kilograme de pui broiler s-a comercializat pe piața europeană, în medie, cu 260,7 euro, adică cu 0,4% sub prețul din săptămâna anterioară și față de perioada similară a anului trecut, dar cu 0,3% sub media ultimei luni.

Transportatorii și fermierii revin și încearcă din nou să ajungă la Guvern, acum cu autorizație CITEȘTE ȘI Transportatorii și fermierii revin și încearcă din nou să ajungă la Guvern, acum cu autorizație

În România, prețul mediu al cărnii de pasăre la poarta fermei a fost, în prima săptămână a anului, de 212,7 euro carcasa de 100 de kilograme, cu 0,9% mai mare decât cu o săptămână în urmă.

Raportat însă la luna anterioară, prețul mediu a scăzut cu 0,1%. Comparativ cu prima săptămână din 2023, carnea de pasăre din România este cu 4% mai scumpă

Referitor la prețurile la ouă, în prima săptămână a lui 2024 Comsia Europeană a raportat un preț mediu de 228,7 pentru 100 de kilograme vândute în centrele de ambalare, cu 0,6% peste prețul mediu din ultima lună, dar cu 7,7% sub prețul din perioada similară a lui 2023.

În România, prețul mediu la poara centrelor de ambalare a ajuns la 191,4 euro 100 de kilograme, fiind cu 1,4% mai mare decât luna anterioară și cu 8% mai mic decât în prima săptămână a lui 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
carne de porc
ue