Cererea de lemne pentru încălzire a explodat în regiunea Alsacia din Franța

Cererea de lemne pentru încălzire a explodat în regiunea Alsacia din Franța
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 dec 2022

Pe fondul creșterii prețurilor la gaze și electricitate, lemnele pentru încălzire cunosc un adevărat boom în Franța, astfel că vânzătorii sunt nevoiți să raționalizeze și chiar să refuze unii clienți, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Vânzător de lemne la Wissembourg, în apropiere de granița Franței cu Germania, Christophe Glad face de 23 de ani această meserie însă anul acesta este unul deosebit. "Sunt tot timpul pe drum să fac livrări. Suntem obligați să raționalizăm, să facem două și chiar trei livrări pentru ca clienții să poată să înceapă iarna", explică Christophe Glad care este și președintele sindicatului comercianților de lemne de încălzire din Alsacia, scrie Agerpres.

Florin Roman vrea interzicerea completă a exportului de buștean, inclusiv în UE, nu doar extracomunitar - cum e acum în legea inițiată de Liviu Dragnea CITEȘTE ȘI Florin Roman vrea interzicerea completă a exportului de buștean, inclusiv în UE, nu doar extracomunitar - cum e acum în legea inițiată de Liviu Dragnea

Mulți din clienții lui Christophe Glad sunt din Germania, unde speculațiile cu lemne sunt importante. Dacă în Franța prețul unui metru cub de lemn oscilează între 90 și 100 de euro, față de 70 până la 80 de euro anterior, în Germania, unde dependența de gazele rusești este una puternică, poate ajunge până la 200 de euro.

"Sunt din ce în ce mai mulți oameni care vor să facă economii iar folosirea lemnului drept principala modalitate de încălzire este energia cea mai ieftină", confirmă și Laura Menrath, asistent administrativ la firma Moose, o companie specializată în producția de sobe și șeminee care are sediul la Vendenheim, în apropiere de Strasbourg.

Laura Menrath a precizat că a constatat o explozie a cererii pentru sobele pe bușteni în acest an, față de cele pe peleți. "Înainte erau în proporție de 50/50" dar acum sobele pe bușteni sunt în creștere puternică iar la firma Moose "doar o persoană din 20 se mai interesează în prezent de sobe pe peleți", explică Laura Menrath.

Războiul din Ucraina a stimulat piața europeană, estima încă din luna noiembrie președintele Federației instalatorilor de sobe și șeminee (FIPC), Patrice Escrieut. Acesta a explicat că una din consecințe este o aglomerare la nivelul uzinelor, ceea ce duce la întârzieri în fabricarea sobelor care pot varia de la patru până la 12 luni. În aceste condiții, este deja prea târziu pentru cei care visează la achiziționarea unei sobe în această iarnă și care sunt invitați să comande de pe acum pentru a putea intra în posesia sobelor pentru iarna lui 2023.

În contextul acestei cereri crescute, vânzătorii de lemne, care în mod tradițional își fac stocuri înainte de venirea iernii, abia pot face față cererii în ultimele săptămâni.

În mod normal, "facem livrări încă din vară", însă în acest an avem "între 30 și 50 de apeluri pe zi", iar în unele zile "chiar și până la 100 de apeluri", susține Christophe Glad . Acesta a fost nevoit să renunțe să mai livreze unor persoane care au optat prea târziu în acest an pentru încălzirea pe lemne.

viewscnt
Afla mai multe despre
lemne
franta