Comisia Europeană interzice României să acorde autorizații de urgență nejustificate pentru pesticide care ar putea afecta albinele

Comisia Europeană interzice României să acorde autorizații de urgență nejustificate pentru pesticide care ar putea afecta albinele
scris 3 feb 2020

Comisia Europeană a adoptat luni două decizii care interzic Lituaniei și României să acorde autorizații de urgență nejustificate pentru pesticide care conțin trei tipuri de neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin și tiametoxam), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

După ce s-a dovedit că utilizarea acestor substanțe afectează albinele, utilizarea lor a fost limitată la nivelul Uniunii Europene. Cu toate acestea, Executivul comunitar subliniază că România și Lituania au acordat de mai multe ori autorizații de urgență pentru a permite utilizarea acestor substanțe în ideea de a lupta împotriva anumitor dăunători la culturi specifice, autorizații pe care Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) nu le consideră justificate, scrie Agerpres.

Germania - cel mai mare producător de brânză din UE. Lituania produce mai multă brânză decât România CITEȘTE ȘI Germania - cel mai mare producător de brânză din UE. Lituania produce mai multă brânză decât România

"Este pentru prima dată când Comisia adoptă astfel de decizii. Acordarea de autorizații de urgență pentru pesticide nu este posibilă decât dacă sunt respectate condiții stricte. Pactul verde pentru Europa subliniază că sustenabilitatea lanțului alimentar este o prioritate pentru UE și nu putem accepta ca statele membre să continue să utilizeze pesticide care afectează mediul și biodiversitatea atunci când sunt disponibile soluții alternative", a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Cercetătorii susțin că numărul albinelor scade semnificativ din cauza folosirii neonicotinoidelor, sporind temerile privind un impact sever asupra furnizării de alimente la nivel global, deoarece albinele au un rol cheie în polenizarea multor culturi.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
albine
pesticide