Exporturile de vinuri din Italia au atins valoarea record de 5,4 miliarde de euro

Exporturile de vinuri din Italia au atins valoarea record de 5,4 miliarde de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 mar 2016

Anul trecut a cincea partea din sticlele cu vin exportate la nivel mondial au fost produse în Italia, țară ale cărei exporturi de vinuri au atins valoarea record de 5,4 miliarde de euro, în creștere cu 575% în 30 de ani, arată un studiu publicat miercuri de Coldiretti, cea mai importanta organizație de agricultori din Italia, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În luna octombrie a anului trecut, Organizația Internațională a Vinului (OIV) a anunțat că Italia a devenit primul producător mondial de vin, devansând Franța, în condițiile în care producția italiană a crescut cu 10% până la 48,9 milioane hectolitri, în timp ce producția Franței a stagnat la 47,3 milioane hectolitri.

În plus, potrivit unui raport prezentat miercuri de Coldiretti, Italia a devenit în 2015 și cel mai mare exportator mondial de vin. "La 30 de ani după scandalul "vinului de metanol", care în 1986 a provocat intoxicarea a zeci de persoane și a afectat imaginea vinurilor italiene, vinurile roșii, albe, rose și cele spumante 'made in Italy' au câștigat în calitate, grație unei scăderi a producției, într-o primă fază, și a unei majorări a controalelor, până la câștigarea pieței mondiale" subliniază Coldiretti.

Taxa pentru pescuitul sportiv este programată să crească de cinci ori, de la 30 de lei la 150 de lei CITEȘTE ȘI Taxa pentru pescuitul sportiv este programată să crească de cinci ori, de la 30 de lei la 150 de lei

Acest salt calitativ a fost însoțit de o creștere a denumirilor protejate: 66% din sticlele cu vin italian vândute în străinătate fiind clasificate fie în DOG/DOC (Denumire de origine controlată) sau IGT (Indicație Geografică Tipică). La acest capitol, Italia este prima țară din Europa în ceea ce privește numărul de vinuri protejate (73 DOCG, 332 DOC și 118 IGT).

Primii consumatori de vin italian sunt SUA, care în 2015 a importat vinuri italiene în valoare de 1,3 miliarde de euro (în creștere cu 13% comparativ cu 2014), depășind Germania și Marea Britanie. De asemenea, China a importat vinuri italiene în valoare de 80 de milioane de euro, în creștere cu 18% comparativ cu 2014, iar importurile Japoniei au crescut cu 2% comparativ cu 2014.

Printre soiurile de vinuri italiene cele mai în vogă la nivel mondial figurează chianti, brunello di Montalcino, pinot grigio, barolo și prosecco, în cazul acestuia din urmă volumul vânzărilor le-au depășit pe cele ale șampaniei. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
vinuri italia