Fermierii ale căror culturi ecologice sunt contaminate accidental, scutiți de sancțiuni și pierderea subvențiilor. Produsele și terenul vor putea fi însă declasate

Fermierii ale căror culturi ecologice sunt contaminate accidental, scutiți de sancțiuni și pierderea subvențiilor. Produsele și terenul vor putea fi însă declasate
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 16 apr 2017

Fermierii care sunt certificați pentru produse agroalimentare ecologice nu vor fi obligați să returneze subvențiile primite pentru aceste culturi sau să suporte eventuale penalități în cazul contaminării produselor cu substanțe neconforme legislației în domeniu. Produsele, însă, și terenul agricol vor putea fi declasate din categoria celor certificate ecologic, prevede un proiect de lege care va intra în dezbaterea Parlamentului.  

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Legislația în vigoare prevede că produsele agroalimentare ecologice trebuie obținute fără utilizarea produselor chimice de sinteză, fiind certificate de un organism de inspecție si certificare înființat în acest scop.

Mai mulți parlamentari au observat că ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale pentru aprobarea regulilor privind organizarea sistemului de inspecție si certificare nu a cuprins o prevedere foarte importantă, aplicată deja la nivelul Uniunii Europene și care avantajează fermierii în accesarea fondurilor europene  și a subvențiilor, fără a risipi banii europeni.

Prevederea respectivă reglementează situația în care în urma analizelor asupra probelor de sol, plante și din produsele agroalimentare ecologice, este identificată prezența unor substanțe care nu pot exista într-un produs ecologic, dar organismul de inspecție și certificare constată că prezența acelor substanțe este cauzată de o contaminare accidentală și nu provine din încălcarea legislației în vigoare cu privire la agricultura ecologică.

În această situație de contaminare accidentală, normele europene arată că va fi aplicată sancțiunea de declasare a produsului și, eventual, a terenului, fără ca fermierul să fie nevoit să suporte penalități sau sancțiuni din partea Agenției de Păți si Intervenție pentru Agricultură.

Ministrul Muncii prezintă o explicație detaliată a impozitului pe venitul global pe gospodărie CITEȘTE ȘI Ministrul Muncii prezintă o explicație detaliată a impozitului pe venitul global pe gospodărie

Prin urmare, mai mulți parlamentari au inițiat un proiect de lege, cu propunere de a fi dezbătut în regim de urgență de Parlament, care să transpună prevederea respectivă în legislația internă.

Conform proiectului legislativ, la articolul 8 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, după alineatul (33) va fi introdus un nou alineat, alineatul (34), cu următorul cuprins:

“Dacă în urma analizelor prevăzute la alin. (32) se identifică prezenta unor substanțe care nu sunt prevăzute în Anexele nr. I si II din Regulamentul (CE) nr.834/2007 al Consiliului privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice în ceea ce privește producția ecologică, etichetarea și controlul și se constată că prezența substanțelor este determinată de contaminări accidentale, se aplică sancțiunea declasării produsului și, după caz, a terenului, fără a afecta plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune".

viewscnt
Afla mai multe despre
fermieri
eccologic
contaminare
subventii
agricultura
teren