Glifosatul, un controversat erbicid, poate fi folosit încă zece ani în Uniunea Europeană

Glifosatul, un controversat erbicid, poate fi folosit încă zece ani în Uniunea Europeană
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 nov 2023

Comisia Europeană a anunțat că va reînnoi autorizarea glifosatului în Uniunea Europeană pentru 10 ani, în urma unui vot al statelor membre care a deschis calea pentru această decizie în privința erbicidului controversat, transmite AFP, citată de Agerpres. În sprijinul deciziei sale, Comisia a adus un raport al unei agenții europene de reglementare care apreciază că nivelul de risc nu justifică interzicerea glifosatului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Autorizația în vigoare acum în UE, înnoită în 2017 pentru 5 ani, apoi prelungită cu un an, expiră la 15 decembrie. În absența majorității în rândul Celor 27, revenea Comisiei să tranșeze problema.

Antifrauda a identificat prejudicii de 52 milioane de lei la trei firme de transport alternativ, prin diminuarea bazei impozbile, a taxelor pentru veniturile salariaților și prin majorarea în mod ilegal a TVA deductibilă CITEȘTE ȘI Antifrauda a identificat prejudicii de 52 milioane de lei la trei firme de transport alternativ, prin diminuarea bazei impozbile, a taxelor pentru veniturile salariaților și prin majorarea în mod ilegal a TVA deductibilă

‘În conformitate cu legislația UE și în absența majorității cerute într-un sens ori în celălalt, Comisia este obligată să adopte o decizie înainte de 15 decembrie 2023, data de expirare a perioadei de aprobare actuală’, a explicat executivul UE într-un comunicat.

‘Comisia, în colaborare cu statele membre ale UE, va proceda acum la reînnoirea aprobării glifosatului pentru o perioadă de 10 ani, sub rezerva anumitor noi condiții și restricții’, adaugă comunicatul.

Executivul UE a propus să-și reînnoiască autorizația după ce raportul Autorității Europene de Securitate a Alimentelor (EFSA) aprecia că nivelul de risc nu justifica interzicerea acestui ierbicid controversat.

Ea prevede câteva garanții și interzice folosirea acestei substanțe pentru desicare (împrăștiere pentru uscarea unei culturi înaintea recoltării).

Glifosatul, substanța activă a mai multor erbicide – printre care Roundup, produs de Monsanto și utilizat pe scară largă în lume -, a fost clasat în 2015 drept ‘cancerogen probabil’ de către Centrul internațional de cercetări asupra cancerului, al Organizației Mondiale a Sănătății.

Tendințe în imobiliare la malul mării: apartament în resort versus bloc individual CITEȘTE ȘI Tendințe în imobiliare la malul mării: apartament în resort versus bloc individual

În schimb, EFSA a indicat în iulie că nu a identificat un ‘domeniu de preocupare critică’ la oameni, animale și mediu susceptibil să împiedice autorizarea erbicidului, recunoscând însă o lipsă de date.

La fel ca la primul vot din 13 octombrie, nici joi nu a fost atinsă majoritatea calificată necesară – de 15 state din 27, reprezentând cel puțin 65% din populația UE – pentru validarea sau respingerea propunerii Comisiei. Șapte state – printre care Franța, Germania și Italia – s-au abținut, 17 au votat pentru și trei împotrivă (printre care Luxemburg), potrivit unor surse diplomatice.

ONG-urile consideră că reînnoirea autorizației ‘contravine din nou principiului precauției în timp ce probele despre periculozitatea glifosatului pentru om și mediu continuă să se acumuleze’.

Chiar dacă substanța activă este aprobată la nivelul UE, fiecare stat rămâne responsabil să autorizeze produsele ce conțin glifosat, și ar putea, așadar, să adopte restricții în funcție de specificitățile locale și de efectele potențiale asupra mediului, în cadrul criteriilor fixate de Bruxelles, potrivit Agerpres.

viewscnt
Afla mai multe despre
glifosat
uniunea europeană