India ar putea vinde grâu pe piața liberă

India ar putea vinde grâu pe piața liberă
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 oct 2022

India are suficiente stocuri de orez și grâu, iar Guvernul va vinde grâu pe piața liberă dacă va fi nevoie să controleze prețurile, a anunțat luni Sudhanshu Pandey, de la Ministerul pentru Protecția Consumatorului, Alimente și Distribuție Publică, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În mai, autoritățile de la New Delhi au interzis exporturile de grâu, pe fondul scăderii producției, ca urmare a unor valuri extreme de căldură. India este al doilea mare producător mondial de grâu, scrie Agerpres.

Prețul record al zahărului din UE îi lasă pe producătorii de dulciuri cu un gust amar CITEȘTE ȘI Prețul record al zahărului din UE îi lasă pe producătorii de dulciuri cu un gust amar

De asemenea, India a restricționat exporturile de orez, din cauza scăderii producției.

"Avem suficiente stocuri de orez și grâu și nu există motive de îngrijorare", a declarat Sudhanshu Pandey la o conferință de presă. "Vom interveni dacă va fi necesar", a răspuns oficialul când a fost întrebat dacă Executivul va vinde stocuri de alimente pe piața liberă, pentru a ține sub control prețurile pe plan local.

Prețurile alimentelor au urcat în India cu 8,60% în septembrie, față de un avans de 7,62% în august, în urma majorării prețurilor cerealelor și legumelor.

La începutul următorului an fiscal, la 1 aprilie 2023, stocurile de grâu ale Indiei în depozitele de stat ar urma să se situeze la 11,3 milioane de tone, iar cele de orez la 23,7 milioane de tone, a estimat Pandey.

Prețul grâului pe piața mondială a explodat, după ce blocada rusească asupra porturilor ucrainene a paralizat exporturile de grâu ale Ucrainei, ceea ce împins în sus prețurile la alimente. Deși un acord pentru deblocarea porturilor ucrainene, convenit în luna iulie, a ajutat la reducerea prețurilor, escaladarea războiului din Ucraina a readus prețul grâului la nivelul la care era înainte.

viewscnt
Afla mai multe despre
india
grau