Ministrul Agriculturii: Toată zestrea României gestionată de ADS se află într-un Excel pe care oricine poate să îl modifice

Ministrul Agriculturii: Toată zestrea României gestionată de ADS se află într-un Excel pe care oricine poate să îl modifice
scris 15 dec 2019

Toată zestrea României gestionată de Agenția Domeniilor Statului se află într-un Excel pe care oricine poate să îl modifice din greșeală sau din rea voință, a declarat ministrul Agriculturii, Nechita-Adrian Oros, într-un interviu acordat Agerpres.

"La ADS este jale. Toate zestrea României gestionată de ADS este într-un Excel pe care oricine, fie din greșeala, fie din rea voință poate să îl modifice. Am întrebat la ADS care este suprafața administrată, cât este întabulată și cât este concesionată. (...) Avem în administrare 319.390 hectare, întăbulate și cadastrate 111.643 hectare, deci o treime, concesionate 230.424 de hectare, iar 90.000 de hectare sunt în diferite stadii de arendă sau situația lor este necunoscută. Am văzut și redevențele. Ele sunt între 300 și 800 de kg de grâu/ha. Am întrebat și câte hectare au fost concesionate tinerilor fermieri și mi s-a răspuns: zero. Terminăm analiza destul de repede, avem deocamdată date parțiale. Vreau să primesc raportul final și pe urmă anunțăm tot ce s-a găsit. O să vă transmitem exact de unde am pornit, pentru că, dacă vrem să facem strategii, trebuie să știm pe ce stăm", a subliniat Oros.

În ceea ce privește controalele demarate la Casa de Comerț Unirea și la Bursa de Pește de la Tulcea, șeful MADR a anunțat că acestea nu au fost încă finalizate, însă Comisia Europeană a transmis României să returneze fondurile europene cheltuite pentru Bursa de la Tulcea, respectiv 5 milioane de euro.

"Din păcate, încă nu am finalizat controlul nici la Casa de Comerț Unirea, iar la Bursa de Pește Comisia ne-a transmis să returnăm cât s-a cheltuit până acum, adică 5 milioane de euro. La Bursa de Pește este o treabă urâtă, pentru că nu s-au respectat principiile. Acolo trebuia să se cumpere un sediu, un depozit, bărci autorizate, un sistem IT, ca să funcționeze ca orice bursă. S-au făcut două tranzacții și șapte oferte la inaugurare și atât a rămas în sistem. Depozitul trebuia să asigure o anumită temperatură, umiditate, dar nu are aceste facilități, bărcile nu erau autorizate, dar banii s-au cheltuit și atunci trebuia să fie recuperați de către Comisia Europeană", a spus oficialul MADR.

viewscnt
Afla mai multe despre
terenuri ads
ministrul agriculturii
ministerul agriculturii
terenuri agricole de stat