Pesta porcină africană, confirmată la alte două gospodării din județul Constanța

Pesta porcină africană, confirmată la alte două gospodării din județul Constanța
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iul 2018

Pesta porcină africană a fost confirmată la alte două gospodării din județul Constanța, fiind vorba de 14 animale. Autoritățile spun că orice suspiciune de boală trebuie anunțată medicului veterinar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit reprezentanților Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța, a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane (PPA), la porcii din două gospodării din localitățile Vadu și Cheia, județul Constanța, scrie News.ro.

În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană, serviciile veterinare au intervenit imediat.

Percheziții în București și Ilfov, într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de 2.200.000 de euro; doi cetățeni turci sunt suspectați că ar fi creat un circuit evazionist cu mărfuri importate din Turcia și China CITEȘTE ȘI Percheziții în București și Ilfov, într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de 2.200.000 de euro; doi cetățeni turci sunt suspectați că ar fi creat un circuit evazionist cu mărfuri importate din Turcia și China

“Conform procedurilor, D.S.V.S.A. Constanța a fost luat următoarele măsuri: punerea sub supraveghere sanitară veterinară oficială a exploatațiilor, au fost impuse restricții de mișcare, s-a efectuat dezinfecția exploatațiilor afectate, a spațiilor de cazare ale porcilor, a perimetrelor, a ustensilelor și a obiectelor potențial contaminate”, se arată în comunicat.

Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost uciși porcii bolnavi și cei care au fost în contact cu aceștia și s-a realizat ecarisarea cadavrelor conform locațiilor avizate de Agenția pentru Protecția Mediului Constanța.

Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animale bolnave și găsite moarte, 14 porci.

La nivelul județului Constanța a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde a fost adoptat planului de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea bolii și adoptarea zonelor de restricții.

Astfel, au fost stabilite  zonele de restricții sanitare veterinare, în jurul gospodăriilor afectate, respectiv două zone de protecție – localitățile Vadu și Corbu cu o rază de 3 km fiecare și două de supraveghere cu rază de câte 10 km  – localitățile Corbu, Săcele, Traian, precum și Grădina, Casian, Gura Dobrogei, Târgușor, Mireasa, Pantelimon, Pantelimon de Jos, a precizat sursa citată.

Totdată, s-au dispus restricții de circulație și s-au instituit filtre rutiere.

De asemenea, este în desfășurare acțiunea de catagrafiere a tuturor suinelor din zonele de restricții.

“DSVSA Constanța solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar, alte autorități, sau D.S.V.S.A. județeană”, mai precizează comunicatul.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.
Autoritățile fac precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Săptămâna trecută fusese confirmată pesta porcină africană la o gospodărie din localitatea constănțeană Istria.

viewscnt
Afla mai multe despre
pesta porcina africana