Petre Daea ține să dezmintă zvonurile: În România nu va fi interzisă creșterea porcilor în gospodării

Petre Daea ține să dezmintă zvonurile: În România nu va fi interzisă creșterea porcilor în gospodării
scris 14 sep 2018

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, vineri, la Cluj Napoca, că în România nu va fi întreruptă creșterea porcilor în gospodăriile populației, cum au fost lansate informații în presă, dar că astfel de operațiuni de creștere trebuie efectuate cu respectarea condițiilor sanitar-veterinare. El consideră că autoritățile din România au depistat la timp existența virusului pestei porcine africare și, în prezent, sunt eforturi pentru restrângerea vitezei de înaintare a bolii și eradicarea acesteia.

Petre Daea a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că nu toți oameni au respectat condițiile sanitar-veterinare și este de ajuns ca unul sau doi să nu le respecte pentru ca pesta porcină africană să se extindă, scrie News.ro.

“În România, nu se întrerupe creșterea porcilor în gospodăriile populației, să ne înțelegem bine asupra acestui aspect. Dar creșterea porcilor în gospodării trebuie să se facă cu respectarea condițiilor sanitar  veterinare. Din nefericire, nu toți au respectat aceste condiții. Să nu se creeze impresia că în gospodăriile populației este dezordine. Nu. Dar este suficient ca unul sau doi să nu respecte aceste condiții și poate să se cuibărească o boală acolo și apoi să nu o mai poți ține sub control”, a afirmat ministrul Agriculturii.

El a mai spus că autoritățile au depistat la timp existența acestui virus, iar acum sunt preocupate să eradicheze boala, să restrângă viteza de înaintare.

Corespondență din Craiova FOTO&VIDEO Cum va arăta fabrica elvețienilor Clariant. Planul: Investiția de 140 milioane euro, recuperată integral în cel mult 10 ani CITEȘTE ȘI Corespondență din Craiova FOTO&VIDEO Cum va arăta fabrica elvețienilor Clariant. Planul: Investiția de 140 milioane euro, recuperată integral în cel mult 10 ani

“Acum suntem preocupați să eradicăm această boală, să restrângem viteza de înaintare. Nu e ușor, nu e simplu, nu e astăzi în lume să cunoască în totalitate cum trebuie să se lucreze în acest domeniu. Dar Comisia Europeană a elaborat planul de contigență. Planul de contingență este manualul de lucru pentru toate țările europene și pe care noi l-am aplicat și îl aplicăm. Autoritățile sanitar veterinare din România au depistat la timp și fără întârziere existența acestui virus, iar vigilența autorității sanitar veterinare se probează prin faptul că primul focar a fost depistat la șase kilometri de Ucraina, țară unde acest virus zăcea din 2012. Că au acționat corect se poate proba prin faptul că primul focar a fost închis în data de 15 octombrie. Din nefericire a reapărat după câteva luni, asta înseamnă 11 ianuarie și au fost urmate aceleași proceduri, același mod de lucru”, a menționat Petre Daea.

El a fost prezent,vineri, Facultatea de Studii Europene a Universității Babes-Bolyai din Cluj Napoca, la evenimentul “Dialog cu cetățenii”, alături de comisarii europeni Corina Crețu și Phil Hogan, dar și de europarlamentarul Daniel Buda.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
petre daea
porci