Premierul i-a cerut ministrului Agriculturii un grup de lucru pentru scăderea prețului laptelui. Daea: N-am avut timpul necesar și liniștea sufletească

Premierul i-a cerut ministrului Agriculturii un grup de lucru pentru scăderea prețului laptelui. Daea: N-am avut timpul necesar și liniștea sufletească
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 apr 2023

Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Agriculturii, Petre Daea, informații despre constituirea unui grup de lucru menit să ia măsuri în vederea reducerii prețului laptelui.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În debutul ședinței de guvern, Petre Daea a remarcat că laptele este vândut de către producători cu 2 lei, dar ajunge la consumatori cu 10 lei. El a menționat că a cerut constituirea grupului de lucru, dar a adăugat că nu a avut posibilitatea să se ocupe personal de acest aspect, din cauza programului încărcat din ultima perioadă, scrie Agerpres.

Lumea se îndreaptă spre cel mai grav deficit de orez din ultimii 20 de ani CITEȘTE ȘI Lumea se îndreaptă spre cel mai grav deficit de orez din ultimii 20 de ani

„Am început să facem aceste analize, dumneavoastră ați dispus la instituțiile specializate să vadă cum se formează costul de producție, care sunt elementele componente ale prețului și am ajuns la concluzia că nu-i prea bine. Și atunci spun că în dialogul pe care l-ați avut cu cele două verigi, pentru că aici noi trebuie să avem grijă de două verigi în acest lanț, să avem grijă de producători și de consumatori, celelalte trebuie să se modeleze pe aceste chingi. E ca și-n apă, că aici ai două maluri, apa se duce între cele două maluri, și atunci am zis așa: că 10% procesatorii vin cu această reducere, cum de altminteri 10% vin și retailerii. L-am rugat și pe președintele Consiliului Concurenței, i-am spus: ‘Atenție, că ai avut sarcina de la premier, ocupă-te de problemă, că în dispozitivul dumneata este, sub umbrela dumitale’. Și noi așteptăm ca să se agrementeze din punct de vedere procedural”, a spus Petre Daea.

Premierul Nicolae Ciucă a replicat că a cerut Consiliului Concurenței ca mecanismul respectiv să funcționeze începând cu data de 1 mai.

În ce privește constituirea unui grup de lucru la nivelul Ministerului Agriculturii, care să includă fermieri și procesatori, pentru elaborarea unei strategii care să vizeze îmbunătățirea procesului de producție, Petre Daea a precizat că este vorba despre un document „laborios” și că nu a avut posibilitatea să îl realizeze.

„Păi, grupul de lucru știți cum e: să lucrezi. Dar dacă fac eu grupul de lucru și el stă și se cântă la mandolină și se uită pe pereți… N-am avut timpul necesar și liniștea sufletească, pentru că dumneavoastră ați văzut: când din Parlament pe moțiune, când în partea cealaltă, când ceilalți de la televizor”, a mai spus el.

KENO Group intră pe piața din România CITEȘTE ȘI KENO Group intră pe piața din România

Guvernul, reprezentanții procesatorilor și ai rețelei marilor magazine au convenit pe 11 aprilie o reducere a prețului pentru laptele de consum pe o perioadă de șase luni, în cadrul unor consultări care au avut loc la Palatul Victoria, cu participarea prim-ministrului Nicolae Ciucă.

Potrivit unui comunicat al Executivului, premierul și ministrul Agriculturii au prezentat măsurile identificate la nivel guvernamental pentru susținerea pieței laptelui.

Astfel, pentru susținerea fermierilor și a pieței laptelui, vor fi acordate ajutoare financiare în două etape.

În cadrul discuțiilor, premierul a subliniat că este importantă optimizarea funcționării întregului lanț de producție și distribuție, de la fermier până la raft, punând în centrul preocupărilor consumatorul român.

viewscnt
Afla mai multe despre
lapte
nicolae ciuca