Producția de miere a României a scăzut la jumătate în acest an

Producția de miere a României a scăzut la jumătate în acest an
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 sep 2022

Producția de miere a țării este la jumătate față de media anuală în acest an, din cauza climei și a secetei, iar apicultorii nu vor primi în acest an ajutoare de minimis, întrucât alte sectoare agricole stau mai prost, a afirmat președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

"Anul acesta este unul ciudat pentru apicultură, cu producții sub 50% din media anuală, din cauza schimbărilor climatice. În primăvară a fost frig, au fost ploi, salcâmul a fost calamitat în proporție de 60%, apoi a venit această secetă cruntă, florile s-au ofilit. Floarea-soarelui, din un milion și ceva de hectare, mai mult de jumătate a fost ofilită și nu s-a putut valorifica. Au fost și zone geografice unde s-a putut recolta ceva miere, dar nu la nivelul producției normale, în condițiile în care floarea-soarelui dă 40-45% din producția medie anuală. În plus, consumul de miere al românilor este redus. Nu mai avem piață pentru miere. Noi (Asociația Crescătorilor de Albine - n.r.) n-am mai avut niciun contract de export anul acesta", a afirmat Fetea.

Dacia va menține motoarele termice atât timp cât se poate CITEȘTE ȘI Dacia va menține motoarele termice atât timp cât se poate

Specialistul a pus acest fenomen pe seama faptului că Europa a rămas cu stocuri de miere de anul trecut și, în plus, au venit cantități de miere mai ieftină din țări extracomunitare, scrie Agerpres.

Reprezentantul apicultorilor nu se așteaptă la creșteri semnificative de prețuri la miere, din cauza scăderii consumului, deși cheltuielile au crescut cu 30-50%. "Ar putea fi o scumpire de 10%, maximum 15% la unele sortimente", a spus președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România.

Întrebat dacă mai este miere contrafăcută pe piață, Fetea a răspuns: "Sunt convins că este, pentru că mă mai uit și eu la un borcan de miere de hypermarket, în care jumătate este cristalizată și zice că e de salcâm, jumătate e galbenă sau maronie, ceea ce nu respectă nici măcar indicatorul de culoare la acest sortiment de miere. Însă doar laboratorul poate oferi certificare, oamenii nu pot deosebi cu ochiul liber. Mierea este un produs destul de falsificat la nivel mondial și metodele sunt sofisticate".

El nu a putut preciza cât la sută din piață reprezintă mierea contrafăcută.

Fetea a mai spus că apicultorii români au solicitat ajutoare de minimis de la bugetul de stat, însă nu vor primi anul acesta.

"Au fost alte sectoare agricole mai calamitate decât noi și anul acesta nu vom primi ajutoare de minimis. Ceruserăm 40 de milioane de euro. Dacă se dădeau 10% erau 4 milioane de euro. Era bine și 10%, având în vedere că, din iunie, noi le dăm siropuri și turte albinelor, deci avem costuri", a arătat reprezentantul apicultorilor.

Cea de-a 24-a ediție a Târgului Național al Mierii are loc în perioada 16 - 18 septembrie pe Platforma Institutului de Cercetare și Dezvoltare pentru Apicultură. 

viewscnt
Afla mai multe despre
miere
ioan fetea