Producția de zaibăr, vinul făcut celebru de Amza Pellea, este pe cale de dispariție

Producția de zaibăr, vinul făcut celebru de Amza Pellea, este pe cale de dispariție
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 oct 2021

Vinul făcut celebru de Amza Pellea este pe cale de dispariție. Din cauza secetei, soiul de viță Seibel a avut de suferit, așa că producția de vin este mai mică și cu 40 la sută față de anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News

Anul acesta, zaibărul din orașul Băilești nu va mai umple paharelor prea multor români. Din cauza secetei, producția este mult mai mică, scrie Digi 24.

Topul județelor în funcție de rata de vaccinare. „Lombardia României”, pe ultimul loc, Bucureștiul, singurul cu peste 50% CITEȘTE ȘI Topul județelor în funcție de rata de vaccinare. „Lombardia României”, pe ultimul loc, Bucureștiul, singurul cu peste 50%

Producătorii spun că, față de anul trecut, producția este mai slabă, dar mai calitativă. Potrivit acestora, randamentul este de 30%.

Pe de altă parte, mulți localnici din Băilești au renunțat la zaibăr. Dacă înainte erau 610 hectare de vie, acum au mai rămas doar 25.

Florea Pârvulescu, inginer viticol: "În cel mai scurt timp vom vorbi: a fost odată la Băilești o viță de vie care se chema zaibăr. Ne bucură, este o plantație fanion a Băileștiului pentru că Amza Pellea ne-a popularizat la nivel mondial". 

Vinul oltenilor nu se găsește în magazine, se cumpără direct de la locanici. Un litru de zaibăr costă 8 lei, dar prețul poate varia, în funcție de pretențiile gospodarului.

viewscnt
Afla mai multe despre
seibel
vita de vie