România importă carne în valoare de 1,22 miliarde euro

România importă carne în valoare de 1,22 miliarde euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 ian 2023

România a exportat în primele zece luni ale anului trecut carne și preparate din carne în sumă de 457,8 milioane euro, valoare în creștere cu 35,4% comparativ cu 2021, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit sursei citate, cele mai mari exporturi de carne s-au înregistrat în aprilie 2022, respectiv 50,9 milioane euro, iar cele mai mici în ianuarie (34,5 milioane euro).

Percheziții DNA la Poliția Locală București și la încă două instituții în legătură cu achiziția de echipamente CITEȘTE ȘI Percheziții DNA la Poliția Locală București și la încă două instituții în legătură cu achiziția de echipamente

În ceea ce privește importurile de carne și preparate din carne, acestea s-au majorat cu 31,9%, cifrându-se la 1,228 miliarde euro. Cele mai mari importuri s-au consemnat în septembrie (154 milioane euro) și cele mai mici în ianuarie (83 milioane euro), informează Agerpres.

Astfel, la această categorie de produse s-a înregistrat, în perioada ianuarie-octombrie 2022, un deficit de 770,4 milioane

Cu câteva zile înainte de Crăciun (decembrie 2022) producătorii de carne de porc din România atrăgeau atenția că se află la limita supraviețuirii, în condițiile în care prețul de vânzare la poarta fermei era sub costul de producție, iar importurile din acest sector depășeau 80% din consumul intern.

Fermierii precizau că sunt afectați și de vânzările necontrolate din gospodăria țărănească, care erau la prețuri aproape duble față de cele ale industriei autohtone de creșterea porcului.

„Prețurile, probabil, sunt mai mari decât anul trecut, dar să știți că la ora actuală noi, fermierii, suntem la limita supraviețuirii cu prețul la care vindem, de 9,50 lei/kg carne de porc, pentru că ne costă 10,5 - 11 lei ca să producem un kilogram de carne. Pentru noi, cel mai grav lucru a fost creșterea prețurilor la materiile prime, la furaje și cereale. Această creștere ar fi trebuit să fie transferată în prețul final, ori acest lucru nu s-a întâmplat. Prețul furajelor a crescut cu 80%, dar ar trebui să adăugăm și energia, combustibilii și așa mai departe. În realitate, noi suntem în pierdere la prețul acesta de 9,5 lei/kg. Unii supraviețuiesc, iar alții nu", a declarat președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoși în decembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
românia
carne