Schemă de ajutor de stat pentru persoanele care au sacrificat porci din cauza pestei porcine

Schemă de ajutor de stat pentru persoanele care au sacrificat porci din cauza pestei porcine
scris 13 sep 2018

Guvernul va institui prin ordonanță de urgență o schemă de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de pesta porcină africană în gospodăriile persoanelor. Măsura este compensatorie față de despăgubirile prevăzute deja și are în vedere persoanele fizice ale căror animale au fost sacrificate sub greutatea standard de valorificare de 110 kilograme, iar valoarea maximă a schemei de ajutor, până în 2020, va fi de 80 milioane euro.

Schema de ajutor de stat are însă nevoie și de acordul Comisiei Europene, urmând să fie derulată, după obținerea acordului, din acest an până în 2020, cel mai târziu.

”Ajutorul de stat reprezintă o măsură compensatorie acordată crescătorilor de porcine, persoane fizice ale căror animale au fost sacrificate la greutăți aflate sub greutatea standard de valorificare de 110 kg, care cresc porcine pentru consum familial, sezonier, tradițional în perioada sărbătorilor de Crăciun dar și pentru valorificarea pe piața liberă, în aceeași perioadă și obținerea unor minime venituri care să le permită reluarea producției agricole pentru anul următor”, arată Executivul.

Corespondență din Craiova FOTO&VIDEO Cum va arăta fabrica elvețienilor Clariant. Planul: Investiția de 140 milioane euro, recuperată integral în cel mult 10 ani CITEȘTE ȘI Corespondență din Craiova FOTO&VIDEO Cum va arăta fabrica elvețienilor Clariant. Planul: Investiția de 140 milioane euro, recuperată integral în cel mult 10 ani

Beneficiari ajutorului de stat sunt crescătorii de porci - persoane fizice, ale căror animale nu au ajuns la greutatea standard de abatorizare, respectiv 110 kg și care beneficiază de sprijin în baza Hotărârii Guvernului nr. 1214/2009 privind metodologia pentru stabilirea şi platadespăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor.

Valoarea ajutorului de stat va fi calculată ca diferență între valoarea unui porc la greutatea standard de abatorizare, 110 kg, și valoarea din fișa de evaluare pentru animalele ucise sub greutatea standard de abatorizare. Crescătorii de porci vor fi compensați 100% pentru diferența constată.

Pentru obținerea ajutorului de stat, beneficiarii depun la direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București, cererea de plată a ajutorului de stat,însoțită de următoarele documente justificative:

b) copie de pe fișa de evaluare, obținută de la DSVSA județeană;

c) copie de pe cartea de identitate;

d) dovadă cont bancar.

Cererile de plată se depun lunar, începând cu luna octombrie a anului 2018, dar nu mai devreme de primirea Deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat. Ultima lună de depunere a cererilor de plată este luna octombrie a anului 2020.

Plata ajutorului se realizează în termen de 30 de zile pentru cererile de plată depuse în luna anterioară. Prin excepție, plata ajutorului pentru cererile de plată depuse în luna decembrie se realizează până în data de 10 martie, inclusiv.

Ministrul Agriculturii anunță: România are în acest an cea mai mare producție de grâu din istorie CITEȘTE ȘI Ministrul Agriculturii anunță: România are în acest an cea mai mare producție de grâu din istorie

”Având în vedere situația extraordinară dată de numărul mare deexploatații afectate, pînă în prezent 873 la nivel național, dar în creștere, neacordarea acestor măsuri compensatorii poate avea consecințe grave asupra nivelului minim de trai al populației din mediul rural și poate duce la imposibilitatea acesteia de a reîncepe activitatea de creștere a porcinelor în perioada în care situația epidemiologică o va permite”, subliniază Guvernul.

Totodată, persoanele concediate de companiile din sectorul suin, în principal fermele de porci, ca urmare a efectelor pestei porcine vor putea primi, la cerere, un ajutor de 500 de lei lunar, prevede un proiect de ordonanță al Ministerului Muncii, obținut de Profit.ro. Suma de 500 de lei va fi acordată unei persoane pentru o perioadă de cel mult 6 luni. Pentru această sumă nu vor fi plătite impozit și contribuții sociale.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ajutor
stat
despagubiri
pesta
porcina
gospodarii
greutate
statndard
guvern
comisia europeana