Șeful APIA a fost demis

Șeful APIA a fost demis
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 feb 2024

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Ionuț Lupu (PNL), a fost demis de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu (PSD), din cauza întârzierilor la plată a subvențiilor către fermieri și a blocajului din sistem.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Am semnat ordinul de demitere al directorului general al APIA, Ionuț Lupu, în această seară, din cauza întârzierii plăților către fermieri și a blocajului din sistem. Am avut ședință în această seară despre plata subvențiilor și deblocarea noilor scheme pentru fermieri, dar acesta nici măcar nu a venit în instituție. Le-am dat termen celor de la APIA ca în două săptămâni să plătim Ajutoarele Naționale Tranzitorii și ecoschema PD-04 privind înverzirea", a declarat, pentru Agerpres, ministrul Florin Barbu.

Ministrul Agriculturii cere clarificări: De ce produsele producătorilor români sunt ofertate de marile lanțuri comerciale la prețuri necompetitive, în raport cu produsele marcă proprie ale rețelei comerciale CITEȘTE ȘI Ministrul Agriculturii cere clarificări: De ce produsele producătorilor români sunt ofertate de marile lanțuri comerciale la prețuri necompetitive, în raport cu produsele marcă proprie ale rețelei comerciale

Acesta a precizat că foarte mulți fermieri i-au cerut să facă schimbări la APIA din cauza blocajului existent în agenție. Mai mulți fermieri au cerut chiar revenirea lui Adrian Pintea la șefia APIA, acesta fiind în prezent secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Conducerea APIA va fi preluată de Cornel Turcescu, cel care a condus agenția înainte de venirea lui Ionuț Lupu, însă posturile de conducere ale agențiilor de plăți din subordinea MADR vor fi scoase la concurs în cel mai scurt timp, a mai spus Florin Barbu.

Conducerea APIA ar fi blocat recent o cerere de plată de peste 5 milioane de euro în afacerea legată de stuful din Delta Dunării, cerută de firme care erau controlate de fiul liderului PSD Paul Stănescu și un fost consilier al senatorului social-democrat, potrivit Știrile Pro TV.

viewscnt
Afla mai multe despre
apia
ministru