Statele asiatice vor cumpăra în 2018 cantități record de grâu din regiunea Mării Negre

Statele asiatice vor cumpăra în 2018 cantități record de grâu din regiunea Mării Negre
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mai 2018

Statele asiatice vor cumpăra în 2018 cantități record de grâu din regiunea Mării Negre, în condițiile în care Australia, furnizorul lor tradițional, se va confrunta cu un al doilea an de secetă, în timp ce cererea continuă să crească, potrivit unor traderi citați de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Producătorii de făină din Asia au contractat până la 1 milion de tone din producția de grâu din acest an din zona Mării Negre, livrările urmând să înceapă în luna august, au declarat doi traderi, fiind anticipate și alte achiziții, scrie News.ro.

Creșterea vânzărilor de grâu din zona Mări Negre în Asia riscă să reducă dominația Australiei ca furnizor principal al regiunii, unde cererea de grâu este susținută de dezvoltarea clasei de mijloc, care consumă mai mulți tăiței, pizza și prăjituri și mai puțin orez.

”Chiar și fabricile de morărit mari, care erau clienți dedicați ai Australiei, cumpără grâu din Marea Neagră datorită prețului și a calității”, a spus unul dintre traderi, din Singapore.

ICCJ: Decizia în dosarul \ CITEȘTE ȘI ICCJ: Decizia în dosarul "Gala Bute", în care Elena Udrea a fost condamnată în primă instanță la șase ani de închisoare, amânată pentru 5 iunie

”Grâul din Rusia și Ucraina este tot mai bun de la an la an”, a spus traderul.

Grâul din Marea Neagră cu un conținut de proteină de 11,5% este tranzacționat la 220-227 de dolari tona, sumă care include și transportul, în timp ce un soi similar din Australia este cotat la 255-260 de dolari tona. Fabricile de morărit sunt dispuse de obicei să plătească 10-15 dolari în plus la tonă pentru grâul australian, considerat de capitate mai bună.

Indonezia, care potrivit estimărilor va cumpăra în acest an o cantitate record de 12 milioane de tone de grâu, va contracta jumătate din această cantitate din Rusia și Ucraina, potrivit traderilor, dublu față de 2017. În acest fel, Indonezia ar deveni cel mai mare importator asiatic de grâu din zona Mării Negre.

Alți importatori care au cumpărat recent grâu rusesc sau ucrainean sunt Malaezia, Vietnam, India și Bangladesh.

Importatorii asiatici au cumpărat anul trecut 12,6 milioane de tone de grâu din zona Mprii Negre, în creștere față de 10,6 milioane de tone în 2016, potrivit datelor Thomson Reuters Eikon.

Între timp, producția de grâu a Australiei ar putea scădea de la 21,2 milioane de tone în 2017, care a fost cea mai mică din ultimul deceniu, la circa 20 de milioane de tone.

viewscnt
Afla mai multe despre
grau
marea neagra