Viitorul aparține oare vinurilor engleze? Schimbările climatice vor modifica geografia vinului

Viitorul aparține oare vinurilor engleze? Schimbările climatice vor modifica geografia vinului
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 mar 2024

Viitorul aparține oare vinurilor engleze? Pe fondul schimbărilor climatice, anumite regiuni viticole tradiționale ale lumii ar putea să nu mai poată produce vin în mod rentabil, în timp ce altele amplasate mai la nord ar putea să se lanseze în această activitate, arată un studiu, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Schimbările climatice modifică geografia vinului. Vor exista câștigători și pierzători", concluzionează Cornelis van Leeuwen, profesor de viticultură la Bordeaux Sciences Agro.

Noul Ford Explorer electric, cu peste 600 km autonomie, poate fi comandat în România CITEȘTE ȘI Noul Ford Explorer electric, cu peste 600 km autonomie, poate fi comandat în România

Conform unui studiu, publicat în revista Nature Reviews Earth & Environment, între 49% și 70% din actualele regiuni producătoare de vin ar putea să se confrunte cu un risc "substanțial" de pierdere a aptitudinii de a produce vin în mod rentabil, dacă temperaturile globale vor crește cu mai mult de 2 grade Celsius până la finele acestui secol, scrie Agerpres.

"Putem întotdeauna să facem vin aproape peste tot (și facem acest lucru în climate tropicale, în Tahiti, în India) dar aici vorbim de a face vin de calitate și în condiții economice rentabile", a explicat Cornelis van Leeuwen.

În sens invers, între 11% și 25% din regiunile unde viile sunt deja implantate ar putea vedea cum producția lor se ameliorează și noi regiuni viticole ar putea apărea la latitudini și altitudini mai ridicate. De exemplu, în sudul Marii Britanii unde cultura viței de vie este astăzi într-un stadiu embrionar.

La fel ca și în alte domenii, nivelul încălzirii globale va determina datele problemei. Dacă va rămâne mai mică de 2 grade Celsius la nivel mondial, majoritatea regiunilor producătoare din Europa își va păstra aptitudinea de a produce, dar cu prețul unor măsuri de adaptare. În schimb, "în cele mai severe scenarii de încălzire globală, majoritatea regiunilor mediteraneene ar putea deveni inadaptate climatic la producția viticolă", concluzionează autorii studiului.

Aproximativ 90% din regiunile viticole tradiționale din zonele costiere sau de câmpie din Spania, Italia și Grecia ar fi astfel amenințate de dispariție până la finele acestui secol. În alte părți ale lumii, sudul Californiei riscă o soartă similară.

Anumite regiuni producătoare vor fi nevoite să se adapteze, de exemplu prin recurgerea la soiuri care suportă mai bine temperaturile ridicate și seceta, precum Carignan, Grenache și Mourvedre (pentru vinurile roșii) sau Chenin și Xynesteri (pentru vinurile albe).

"Tragem un semnal de alarmă față de recursul la irigare: este o inadaptare. Viile irigate sunt mai vulnerabile la secetă dacă apa lipsește. Apa este o resursă limitată și este o nebunie să o direcționăm spre vie, care se poate acomoda foarte bine la o cultură uscată", subliniază Cornelis van Leeuwen.

viewscnt
Afla mai multe despre
vin
anglia
clima