ArcelorMittal renunță la preluarea combinatului Ilva generând un val de critici în Italia

ArcelorMittal renunță la preluarea combinatului Ilva generând un val de critici în Italia
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 nov 2019

Grupul ArcelorMittal, cel mai mare producător mondial de oțel, a anunțat luni seara că intenționează să renunțe la preluarea combinatului Ilva din Italia, generând o undă de șoc la Roma pe fondul temerilor privind păstrarea locurilor de muncă, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anul trecut, ArcelorMittal a semnat un acord de preluare a celei mai mari oțelării din Europa, Ilva (Italia), întărindu-și poziția pe piața europeană. Ilva, aflată în orașul Taranto din sudul Italiei, producea anual nouă milioane tone de oțel, aproximativ 40% din producția de oțel a Italiei, scrie Agerpres.

Combinatul Ilva este, însă, implicat într-o controversă deoarece experții consideră că aproximativ 7.500 de persoane au decedat în zona din jurul unității din cauza bolilor care au legătură cu emisiile toxice.

EXCLUSIV Veronica Gușă de Drăgan, moștenitoarea ButanGas, a doua cea mai bogată femeie din România, a primit 4 mil. euro pe un teren lângă Petrom City. Cordia, cu teren și de la copiii unui celebru chirurg, vrea apartamente CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Veronica Gușă de Drăgan, moștenitoarea ButanGas, a doua cea mai bogată femeie din România, a primit 4 mil. euro pe un teren lângă Petrom City. Cordia, cu teren și de la copiii unui celebru chirurg, vrea apartamente

La semnarea acordului pentru preluarea Ilva, ArcelorMittal a primit o perioadă de imunitate legală cu privire la eventualele urmăriri penale legate de poluarea de la Ilva pentru a putea aduce combinatul la standardele de mediu. Însă, fără niciun avertisment, Parlamentul italian a revocat decizia anterioară astfel că ArcelorMittal a pierdut imunitatea legală în data de 3 noiembrie.

"Parlamentul italian a retras protecția juridică necesară companiei pentru a-și pune în practică planul de mediu fără riscul de a fi acționată în justiție. Nu este posibil să exploatezi această uzină fără protecție, nu este posibil să îi expui pe angajați și subcontractori la eventuale urmăriri penale", a anunțat într-un comunicat grupul ArcelorMittal.

Anunțul ArcelorMittal a provocat un val de critici în Italia și îngrijorări cu privire la locurile de muncă de la Taranto, sudul Italiei, un oraș în care rata șomajului este deja dublă față de media națională.

Surpriză: Canadienii de la Euro Sun au găsit cupru și aur în România, într-o zonă unde a căutat și Frank Timiș CITEȘTE ȘI Surpriză: Canadienii de la Euro Sun au găsit cupru și aur în România, într-o zonă unde a căutat și Frank Timiș

"Ne confruntăm cu un adevărat dezastru industrial, social și de mediu", a declarat secretarul general al sindicatului CISL, Annamaria Furlan, care a cerut Guvernului de la Roma să intervină iar companiei să revină asupra deciziei sale.

Ministrul italian al Industriei, Stefano Patuanelli a convocat o reuniune de criză a cabinetului, sursele precizând că Guvernul "nu va permite închiderea Ilva". La rândul său, premierul Giuseppe Conte i-a convocat pe directorii ArcelorMittal la o reuniune programată a avea loc marți după-amiază la Roma.

Retragerea ArcelorMittal ar putea avea consecințe politice grave pentru coaliția guvernamentală din Italia, formată din Partidul Democrat (PD, centru-stânga) și de Mișcarea 5 Stele (M5S, antisistem), având în vedere că recent coaliția de extremă dreapta condusă de Matteo Salvini a înregistrat o victorie importantă în alegerile regionale din Umbria.

Pentru a putea prelua oțelăria Ilva din Italia, ArcelorMittal s-a oferit anul trecut să vândă mai multe unități de producție din Europa, printre care și combinatul de la Galați, România. În luna iulie a acestui an, Liberty Steel a plătit 740 milioane euro pentru a prelua o serie de oțelării din Cehia, România, Macedonia de Nord, Italia și Belgia de la grupul ArcelorMittal. 

viewscnt
Afla mai multe despre
arcelormittal
ilva