Georgia va investi 2,2 miliarde de euro pentru construcția unui nou port la Marea Neagră

Georgia va investi 2,2 miliarde de euro pentru construcția unui nou port la Marea Neagră
scris 8 feb 2016

Georgia a anunțat luni că a atribuit unui consorțiu americano-georgian un contract pentru construcția unui nou port cu ape adânci pe malul Mării Negre, pentru o sumă de 2,5 miliarde de dolari (2,2 miliarde de euro), informează AFP. 

Noul port va fi construit în apropiere de orașul Anaklia, vestul Georgiei, care este amplasat strategic pe cea mai scurtă rută de tranzit din China în Europa. Grație acestui proiect, Georgia speră să poată concura cu porturile turcești și să devină o etapă obligatorie pentru cargourile comerciale chineze în drum spre Europa. 

Premierul georgian Giorgi Kvirikashvili a precizat că o societate mixtă, denumită Anaklia Development Consortium, compusă din firma georgiană TBC Holding și cea americană Conti International, a fost cea căreia i-a fost atribuit acest contract. Georgia va participa cu 100 milioane de dolari, restul costurilor urmând să fie suportate de consorțiu. 

"Acest proiect va deschide oportunități formidabile pentru Georgia și întreaga regiune, făcând din ”Drumul mătăsii” un concept complet operațional", a apreciat Giorgi Kvirikashvili. Premierul georgian a adăugat că acest proiect va include și un parc industrial de 600 de hectare care va aplica taxe mici, ceea ce va da o gură de oxigen economiei Georgiei.

Cioloș a adus un bancher de la JP Morgan pentru a conduce Departamentul care trebuie să atragă investiții străine CITEȘTE ȘI Cioloș a adus un bancher de la JP Morgan pentru a conduce Departamentul care trebuie să atragă investiții străine


Consorțiul ADC a informat într-un comunicat de presă că lucrările de construcție vor demara până la finele acestui an și se vor întinde pe o perioadă de trei ani. ADC adaugă că în anul 2025 noul port ar urma să genereze 0,5% din Produsul Intern Brut al Georgiei și va putea asigura tranzitul a 100 de milioane de tone de containere pe an. De asemenea, noul port va putea să deservească și navele mari care în prezent nu pot să utilizeze actualele porturi din Georgia și care trebuie să meargă în Turcia iar mărfurile sunt transbordate pe nave mai mici. 

Sub conducerea președintelui Xi Jinping, China a demarat o ofensivă diplomatică și economică pentru relansarea unui nou ”Drum al mătăsii” care să facă legătura între Asia și Europa. Georgia vrea să profite de relansarea rutelor comerciale dintre China și Europa pe baza unui acord de liber schimb semnat cu Uniunea Europeană în 2014. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
georgia
port
marea neagra