Limită modificată de greutate pentru coletele poștale

Limită modificată de greutate pentru coletele poștale
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 dec 2023

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a dezbătut în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Consultativ proiectul de decizie privind regimul de autorizare generală pentru furnizarea serviciilor poștale. Proiectul de decizie modifică limita de greutate a coletelor, în acord cu reglementările în materie, de la 50 kg la 31,5 kg. actul normativ stabilește noi reguli și condiții pentru livrarea trimiterilor poștale pe baza unui cod alfanumeric (cod PIN) sau a semnăturii pe PAD și încadrarea acestor metode ca modalități suplimentare de identificare a destinatarului, la livrare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proiectul de decizie dezbătut urmează a fi adoptat și transmis spre publicare în Monitorul Oficial al României, intrarea în vigoare fiind stabilită la data publicării.

Volkswagen anunță: Va tăia din costurile cu personalul și în următorii ani. Procentul avansat - 20% CITEȘTE ȘI Volkswagen anunță: Va tăia din costurile cu personalul și în următorii ani. Procentul avansat - 20%

”În cadrul ultimei ședințe a Consiliului Consultativ a fost dezbătut proiectul de decizie privind regimul de autorizare generală pentru furnizarea serviciilor poștale. Decizia care urmează a fi adoptată abrogă actuala decizie și instituie un nou cadru de reglementare, ca urmare a modificărilor legislative și a evoluțiilor tehnologice electronice din ultimii ani de pe piața serviciilor poștale”, anunță ANCOM.

Proiectul de decizie modifică limita de greutate a coletelor, în acord cu reglementările în materie, de la 50 kg la 31,5 kg, și clarifică punctual situația persoanelor care revând serviciile poștale prestate de un furnizor de servicii poștale, inclusiv prin intermediul unor aplicații informatice disponibile pe o pagină de internet, scrie News.ro.

De asemenea, decizia actualizează lista serviciilor poștale, categoria serviciilor poștale reglementate distinct în afara sferei serviciului universal fiind restrânsă prin eliminarea serviciului schimbare destinație, întrucât în prezent acest tip de serviciu nu mai este prestat de către furnizori conform particularităților stabilite în actualul regim de autorizare generală privind furnizarea serviciilor poștale. Trebuie menționat faptul că, deși acest serviciu nu se va mai regăsi individualizat distinct ca serviciu poștal principal, va putea fi furnizat în continuare ca o caracteristică suplimentară a altui serviciu poștal.

Conform prevederilor legale privind simplificarea procedurilor administrative în relația dintre beneficiarii de servicii publice și administrația publică, solicitanții/furnizorii înregistrați în România nu vor avea obligația să transmită unele documente, în măsura în care Autorității i se permite accesarea, respectiv verificarea informațiilor necesare identificării acestora și a reprezentantului legal, în bazele de date administrate de alte autorități sau instituții publice.

Transmiterea documentelor între ANCOM și furnizori, în contextul digitalizării, se va realiza printr-o modalitate unică de comunicare, rapidă și facilă, respectiv prin intermediul poștei electronice.

CONFIRMARE Tranzacție - Safety Broker a achiziționat portofoliul Globasig CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție - Safety Broker a achiziționat portofoliul Globasig

Totodată, actul normativ stabilește noi reguli și condiții pentru:

livrarea trimiterilor poștale pe baza unui cod alfanumeric (cod PIN) sau a semnăturii pe PAD și încadrarea acestor metode ca modalități suplimentare de identificare a destinatarului, la livrare;

furnizorii a căror activitate constă exclusiv în revânzarea serviciilor poștale, inclusiv prin intermediul unor aplicații informatice disponibile pe o pagină de internet;

utilizarea sistemelor automate de colectare/livrare a trimiterilor poștale (lockere), prin reglementarea unor termene minime de păstrare la lockere în vederea ridicării trimiterii poștale, a unei proceduri de informare a utilizatorului cu privire la sosirea trimiterii poștale, avizarea în caz de neridicare a trimiterilor poștale, marcarea acestora etc.

Decizia stabilește termenele până la care furnizorii de servicii poștale vor trebui să transmită ANCOM informări în legătură cu condițiile generale privind furnizarea serviciilor poștale actualizate în conformitate cu modificările și completările propuse prin proiectul deciziei supus consultării publice, până la data de 1 iulie 2024; mărcile ori denumirile comerciale utilizate pentru furnizarea serviciilor poștale, până la data de 15 martie 2024; datele de contact necesare unei comunicări eficiente în ceea ce privește soluționarea reclamațiilor primite de la utilizatori, până la data de 15 martie 2024; rețeaua poștală (puncte de acces/contact fixe deservite de personal, sisteme automate de colectare/livrare, alte clădiri aparținând rețelei poștale), până la data de 15 aprilie 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
colete