Ministrul Transporturilor: Dacă anul trecut media zilnică de pasageri pe aeroport era de circa 65.000 de pasageri, astăzi suntem la 1.800 pasageri în luna mai și asta se observă în veniturile tuturor actorilor din aviație

Ministrul Transporturilor: Dacă anul trecut media zilnică de pasageri pe aeroport era de circa 65.000 de pasageri, astăzi suntem la 1.800 pasageri în luna mai și asta se observă în veniturile tuturor actorilor din aviație
scris 18 iun 2020

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat, miercuri, la o întâlnire cu reprezentanții aeroporturilor din România, că "dacă anul trecut media zilnică de pasageri pe aeroport era de circa 65.000 de pasageri, astăzi suntem la 1.800 pasageri în luna mai", iar acest lucru se observă în veniturile tuturor actorilor din aviație. "Vorbim aici de scăderea cu 90-95% a activității pentru acest sector și de aceea trebuie implementate urgent măsuri fie că privesc redeschiderea a traficului, reluarea curselor sau siguranța traficului aerian", a spus Bode.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, Violeta Alexandru, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, Vetuța Stănescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, și Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, au avut, miercuri, o întâlnire cu reprezentanții aeroporturilor din România, fiind discutată situația actuală din aviația românească, posibile măsuri fiscale pe care le pot folosi companiile aeriene sau aeroporturile, situația angajaților din acest domeniu și eventuale scheme de ajutor necesare tuturor celor care activează în acest sector, scrie News.ro.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Transporturilor, președintele Asociației Aeroporturilor din România a prezentat situația la zi a celor 16 aeroporturi din România, atât cele aflate sub autoritatea MTIC, cât și cele în subordinea autorităților locale, precum și măsurile punctuale care sunt necesare redresării acestui domeniu.

Gigantul american Amazon și-a dublat numărul de angajați în România CITEȘTE ȘI Gigantul american Amazon și-a dublat numărul de angajați în România

Discuțiile s-au concentrat pe impactul benefic pentru angajații și angajatorii din domeniu care poate fi obținut prin utilizarea unor instrumente precum: șomajul tehnic, modificarea Programului IMM Invest România, astfel încât și aeroporturile să fie beneficiari, dar și identificarea soluțiilor pentru ca aeroportul să poată să fie eligibil pentru toate instituțiile bancare.

"Cu toții am înțeles că, dacă anul trecut media zilnică de pasageri pe aeroport era de circa 65.000 de pasageri, astăzi suntem la 1.800 pasageri în luna mai și asta se observă în veniturile tuturor actorilor din aviație. De aceea doar prin dialogul direct, pe care l-am realizat și astăzi, putem să găsim soluții comune, indiferent că vin din partea guvernamentală sau din sectorul aviatic. Toți avem același deziderat: aviația și sprijinirea acestui sector afectat în perioada actuală. Vorbim aici de scăderea cu 90-95% a activității pentru acest sector și de aceea trebuie implementate urgent măsuri fie că privesc redeschiderea a traficului, reluarea curselor sau siguranța traficului aerian. Reluarea zborurilor către toate statele este un obiectiv important pe care îl voi susține, indiferent de situație. Trebuie însă ca toate măsurile pe care le luăm să aibă ca factor determinat siguranța sanitară fie că vorbim de pasageri, personalul companiilor aeriene sau al administrațiilor aeroportuare”, a declarat ministrul Lucian Bode, citat în comunicat.

Participanții la discuții au convenit cu privire la continuarea întâlnirilor în cadrul unui grup tehnic, coordonat de reprezentanții MTIC, în care specialiștii din domeniu să identifice rapid un set de măsuri care să fie implementate pe termen scurt și mediu în acest sector al economiei naționale.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul transporturilor
lucian bode
aeroporturi