O problemă la motoarele de avioane produse de RTX va consemna la sol 350 de aeronave Airbus pe an, până în 2026

O problemă la motoarele de avioane produse de RTX va consemna la sol 350 de aeronave Airbus pe an, până în 2026
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 sep 2023

Acțiunile RTX Corp au atins luni cel mai redus nivel din doi ani, după ce a anunțat că sute de avioane Airbus A320neo vor fi consemnate la sol până în 2026, deoarece unitatea sa de motoare Pratt & Whitney demontează motoarele cu turboventilator cu angrenaj (GTF) pentru controale de calitate, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Ca rezultat al unui defect care ar putea duce la crăparea componentelor motorului, pe care RTX l-a descris pentru prima dată în iulie, compania estimează acum că va scoate 600 până la 700 de motoare de pe avioane pentru inspecții și va consemna un cost de 3 miliarde de dolari în trimestrul al treilea , a spus RTX, fosta Raytheon.

BMW confirmă o investiție de 600 milioane de lire într-o uzină din Marea Britanie pentru mașini Mini electrice CITEȘTE ȘI BMW confirmă o investiție de 600 milioane de lire într-o uzină din Marea Britanie pentru mașini Mini electrice

Lucrările de reparație, despre care CEO-ul RTX, Greg Hayes, se aștepta inițial să dureze 60 de zile, se estimează acum să dureze până la 300 de zile per motor, scrie News.ro.

Un număr mediu de 350 de avioane ar putea fi consemnate la sol pe an până în 2026, până la 650 de avioane urmând să rămână inactive în prima jumătate a anului 2024.

Noile dezvăluiri financiare și amploarea lucrărilor ar putea contribui la amplificarea frustrărilor clienților legate de motorul GTF, care a fost afectat de probleme de durabilitate care au forțat companiile aeriene să parcheze avioanele.

Acțiunile RTX au atins luni un minim din ultimii peste doi ani, de 77,18 dolari în timpul tranzacțiilor de luni, înainte de a reveni ușor la 77,57 de dolari.

Acțiunile Airbus au scăzut cu 0,8%.

RTX anticipează un impact de până la 3,5 miliarde de dolari înainte de impozitare asupra profitului său în următorii câțiva ani, ca urmare a problemei.

Compania și-a redus obiectivul unui flux de numerar liber de 9 miliarde de dolari pentru 2025 la aproximativ 7,5 miliarde de dolari și a scăzut cifra estimată a vânzărilor raportate pentru 2023 cu 5,5 miliarde de dolari.

Renault lansează a doua etapă de vânzare a acțiunilor către salariați, inclusiv către cei de la Dacia CITEȘTE ȘI Renault lansează a doua etapă de vânzare a acțiunilor către salariați, inclusiv către cei de la Dacia

Potrivit estimărilor inițiale ale companiei aeriene europene low-cost Wizz Air, capacitatea sa de transport ar putea fi redusă cu 10% în a doua jumătate a anului 2024, din cauza acestei probleme.

Un purtător de cuvânt al transportatorului german Lufthansa a declarat că evaluează situația.

TRANSPORTATORII DIN SUA AU CEA MAI MARE EXPUNERE - JEFFERIES

Dintre transportatorii americani, Spirit Airlines, JetBlue Airways și Hawaiian Airlines au cea mai mare expunere la problema GTF, potrivit Jefferies.

Spirit, JetBlue și Hawaiian nu au răspuns imediat la o solicitare de comentariu.

Hayes a recunoscut într-o discuție cu investitorii că problema ”va avea un impact semnificativ asupra clienților noștri”, directorii declarând că RTX va compensa financiar transportatorii.

Problema de calitate se referă la o ”condiție rară” a pulberii de metal utilizată la fabricarea pieselor de motor, cum ar fi discuri de turbină de înaltă presiune și discuri de compresor de înaltă presiune, care ar putea duce la micro-fisuri și oboseală.

SUV-urile au atins un maxim istoric în Europa CITEȘTE ȘI SUV-urile au atins un maxim istoric în Europa

În timpul unei creșteri a producției în 2015, un contaminant microscopic a fost introdus în metalul pulbere fabricat de filiala RTX HMI din Clayville, New York, care nu a putut fi detectat prin metodele anterioare de inspecție ale companiei, a spus Hayes.

”Au existat nouă modificări ale procesului pentru a asigura puritatea pulberii”, a spus Hayes, care a adăugat că este ”încrezător” că problema este rezolvată.

Compania se așteaptă să lanseze un buletin de service în următoarele 60 de zile, care stabilește un protocol de inspecție pentru discuri de turbine de înaltă presiune și discuri de compresor și va înlocui cât mai multe discuri posibil în timpul vizitelor la service, au spus directorii.

viewscnt
Afla mai multe despre
airbus
avion
rtx