Primăria Cluj-Napoca vrea să anuleze gratuitatea la stațiile publice de încărcare a mașinilor electrice

Primăria Cluj-Napoca vrea să anuleze gratuitatea la stațiile publice de încărcare a mașinilor electrice
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 oct 2023

Politicile verzi sunt extrem de costisitoare, arată Serviciu Public pentru administrarea parcărilor al Primăriei Cluj, care propune ca proprietarii de mașini electrice din oraș să plătească încărcarea mașinilor electrice la stațiile publice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dacă în 2019 în Cluj erau două stații de încărcare pentru care se plătea costuri cu energia peste 2000 de lei, în prezent în oraș funcționează 22 de stații de încărcare care au generat costuri de peste 1 milion de lei în 2022. Mai mult, arăta Seriviciul Parcări, instabilitatea prețului de piață al energiei și propunerile la nivel național de reducere a cosmumului de către autoritățile publice, dictează renunțarea la politica publică instituită în 2018 la Cluj, odată cu primele 2 stații de încărcare pentru vehicule electrice amenjate în Cluj-Napoc, arată actualdecluj.ro.

FOTO Toyota ridică miza și anunță alte surprize CITEȘTE ȘI FOTO Toyota ridică miza și anunță alte surprize

„Datorită costurilor ridicate cu energia electrică, instabilitatea prețului de pe piață a acesteia și a propunerilor de reducere a consumului, se impune achitarea serviciilor de reîncărcare de către utilizatorii stațiilor de reîncărcare electrică, cu excepția stațiilor destinate bicicletelor/trotinetelor pentru care reîncărcare va fi realizată gratuit. plata energiei electrice consumate fiind achitată de către Serviciul Public de interes local pentru administrarea parcărilor ca modalitate de încurajare a utilizării mijloacelor alternative de deplasare nepoluante”, arată Serviciul Parcări al Primăriei.

Administrația a pus în consultare publică un proiect de hotărâre pentru modificarea prevederilor legale în vigoare, în așa fel încât proprietarii de mașini electrice să plătească serviciile de încărcare de la stațiile publice din Cluj-Napoca. Etapa consultării publice are loc în perioada 19 octombrie – 3 noiembrie 2023 timp în care oricine poate face observații cu privire la propunere. După etapa de consultare, proiectul va ajunge pe masa Consiliului Local pentru votul de intrare în vigoare.

Până acum, aceștia plăteau doar tariful pentru ocuparea parcării, nu și costurile energiei electrice. De acum, urmează să plătească dacă doresc să își încace mașinile de la stațiile de pe domeniul public. ” (…)se impune introducerea unui tarif de reîncărcare calculat pe baza prețului energiei electrice contractat/plafonat (cu TVA inclus), a costului mentenanței platformei de plăți (cu TVA inclus) și a costului pentru mentenanța stațiilor de reîncărcare (cu TVA inclus), conform contractelor în vigoare care să permită adaptarea acestuia la fluctuațiile pieței de energie, respectiv la evidențierea tututor elementelor de cost ce intră în componența tarifuclui, în cazul în care acestea se vor modifica, ținând cont că fac obiectul unor proceduri de achiziție publică”, a mai arătat Serviciul Primăriei.

FOTO O companie românească va produce trenuri, metrouri și tramvaie CITEȘTE ȘI FOTO O companie românească va produce trenuri, metrouri și tramvaie

Primăria va plătit în continuare energia utilizată la stațiile de încărcare pentru bicicletele și trotinetele electrice, a mai arătat Serviciul de Parcări.

„Deocamdată nu a fost stabilit tariful pe care îl vor plătit proprietarii de mașini electrice care își vor încărca vehiculele la stațiile publice din Cluj-Napoca ci doar modalitatea de calcul. Urmează ca acestea tarife să fie stabilite și aprobate de către Consiliul Local”, a arătat Biroul Mass media al Primăriei.

Potrivit Primăriei Cluj, anul acesta, în luna iunie, erau în evidențele instituției 4976 de vehicule electrice și 1509 de vehicule hibride.

viewscnt
Afla mai multe despre
primăria cluj-napoca
mașini electrice
statii incarcare