Primul avion de linie construit de China, C919, efectuează cu succes zborul de inaugurare, de la Shanghai la Beijing

Primul avion de linie construit de China, C919, efectuează cu succes zborul de inaugurare, de la Shanghai la Beijing
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mai 2023

Primul avion de linie construit de China - C919 - a realizat duminică primul zbor comercial de inaugurare - de la Shanghai la Beijing -, iar constructorul său, compania Comac, a anunțat că a înregistrat deja 1.200 de comenzi, o cotitură în sectorul chinez al transportului aerian, care vrea să rivalizeze, de mult timp, cu concurenții săi din Occident, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Beijingul speră ca avionul de tip C919 să rivalizeze cu aeronavele străine cele mai populare - Boeing 737 MAX și Airbus A320.

”În viitor, majoritatea pasagerilor va putea să aleagă să călătorească la bordul aparatelor mari de concepție națională”, pledează televizunea chineză de stat CCTV, potrivit News.ro.

Aronava care a efectuat zborul MU9191 al companiei China Eastern Airlines a aterizat ”ușor” pe Aeroportul Internațional din Beijing, cu aproximativ 40 de minute mai devreme, către ora locală 12.30 (7.30, ora României), potrivit CCTV.

Zborul ”a fost extrem de fluid, confortabil și memorabil. Cred că mi-l voi aminti mult timp”, a declarat CCTV un pasager, la bordul avionului, după aterizare.

Avionul a decolar de pe aeroportul Hongqiao din Shanghai, duminică dimineața, potrivit unor imagini difuzate de post, care preciza că la bord se aflau 130 de pasageri.


Înainte de decolare, presa de stat a prezentat zeci de pasageri adunați pe aeroportul din Shanghai, pentru a admira aeronava albă, cu linii elegante.

Ei au urcat apoi la bordul avionului care, după ce a rulat pe pistă, a decolat.

Grupul de pasageri a primit bilete de îmbarcare roșii, iar la bord o fastuoasă ”masă tematică”, pentru a sărbători evenimentul, potrivit CCTV.


China, care încearcă să devină autonomă în sectorul tehnologiilor, a investit mult în producția primului avion de linie de concepție chineză.

Aeronava este construită de către întreprinderea de stat Comac, dar numeroase piese provin din alte țări.

Avionul de tip C919 urmează să fie desfășurat, începând de luni, pe rute regulate ale China Eastern Airlines, pentru a realiza o legătură de la Shanghai la Chengdu (sud), a anunță CCTV.

Primul model al acestui avion cu fuzelajul îngust, care poate transporta 164 de pasageri, a fost livrat în mod oficial companiei aeriene chineze în decembrie 2022.

Directorul general adjunct al Comac, Zhang Yujin, declara în ianuarie publicației The Paper, susținută de putere, că întreprinderea a înregistrat peste 1.200 de comezni ale aeronavei.

Constructorul de stat preconizează să-și crească în cinci ani capacitatea de producție anuală la 150 de modele, anunța atunci Zhang Yujin.

Asia - și China mai ales - constituie obiective prioritare ale giganților european Airbus și american Boeing, care încearcă să profite de pe urma cererii tot mai mari de zboruri ale unei clase medii de o mărime importantă.

În aprilie, Airbus a anunțat o dublare a capacităților de producție în China și a semnat un acord în vederea construirii unei a doua linii de asamblare a A320, la Tianjin (nord-est).

Prima instalație de asamblare de la Tianjin a fost deschisă în 2008 și produce patru avioane de tip A320 pe lună, un ritm pe care Airbus speră să-l crească la șase pe lună până la sfârșitul lui 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
c919