Proiect INEDIT - Mașinile cu volan pe partea dreaptă, interzise cu totul pe drumurile din România

Proiect INEDIT - Mașinile cu volan pe partea dreaptă, interzise cu totul pe drumurile din România
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 nov 2021

Circulaţia pe drumurile publice a autovehiculelor cu volanul pe partea dreaptă, înmatriculate sau înregistrate în România, va fi interzisă, prevede un proiect analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: În prezent, autovehiculele cu volanul pe partea dreaptă din afara UE nu mai pot fi înmatriculate în România, conform unui ordin din 2018 al ministrului Transporturilor. Ordinul a vizat practic mașinile din Marea Britanie, care a ieșit din UE începând din 2021.

Securizarea muncii de la distanță CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță

Ministrul Transporturilor a semnat în 2018 modificarea regulilor de omologare individuală și eliberare a cărții de identitate pentru vehicule rutiere, interzicând omologarea în România a mașinilor cu volan pe partea dreaptă, interdicție care a intrat în vigoare.

Astfel, ordinul precizează că: ”Postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curățenie stradală), precum și autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE și care nu au suferit modificări în raport cu configurația de înmatriculare inițială. Pentru acestea din urmă, în cazul autovehiculelor din categoriile M2 și M3, ușile de serviciu vor fi amplasate pe partea dreaptă, în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului.”

Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

Acum, un proiect prevede să fie interzisă ”circulaţia pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România care au postul de conducere situat pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului”.

Vor fi exceptate de la aceste prevederi autovehiculele de interes istoric şi autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curăţenie stradală).

Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun CITEȘTE ȘI Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun

Conform proiectului, intervenţia legislativă este necesară deoarece numărul total de accidente produse de maşini cu volanul pe dreapta depăşeşte 10% din totalul accidentelor pe an.

”Coliziunile sunt frontale, iar posibilitatea de evitare este nulă din cauza lipsei de vizibilitate a şoferilor acestor maşini”, este un motiv pentru măsura propusă.

Potrivit unor statistici ale Registrului Auto Român, citate în proiect, în România au fost aduse peste 29.000 maşini cu volanul pe dreapta în anul 2018 şi peste 20.000 maşini în anul 2019. Toate aceste maşini provin din Marea Britanic și Irlanda.

FOTO Mașini cu dispozitive de schimbare a numărului de înmatriculare din mers, folosite de traficanții de țigări CITEȘTE ȘI FOTO Mașini cu dispozitive de schimbare a numărului de înmatriculare din mers, folosite de traficanții de țigări

În ceea ce priveşte accidentele în care au fost implicate maşini cu volanul pe dreapta, datele Inspectoratului General al Poliției Române arată că majoritatea au fost produse de conducătorii acestor autovehicule. În 2019 au avut loc 246 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 35 de persoane, alte 88 fiind rănite grav, în timp ce în 2020 a fost înregistrate 206 accidente cu mașini cu volanul pe partea dreaptă, având ca rezultat 34 de decese și 61 răniți grav.

Proiect INEDIT - Mașinile cu volan pe partea dreaptă, interzise cu totul pe drumurile din România

 

viewscnt
Afla mai multe despre
volan
dreapta
circulatie
romania
ue
masina