Realizarea Magistralei 6 de metrou va crea un nou pol de birouri. Zonele Expoziției și Băneasa ar putea fi principalele câștigătoare

Realizarea Magistralei 6 de metrou va crea un nou pol de birouri. Zonele Expoziției și Băneasa ar putea fi principalele câștigătoare
Ana Maria Petcana
Ana Maria Petcana
scris 20 dec 2016

Realizarea Magistralei 6 de metrou, care va lega Gara de Nord de Aeroportul Otopeni, anunțată recent de Guvern, ar putea contura un nou pol de birouri în București – zonele Expoziției și Băneasa, care vor concura cu zonele de birouri deja consacrate, precum Floreasca – Barbu Văcărescu, potrivit consultanților Colliers International.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Recent, Guvernul a aprobat printr-o hotărâre indicatorii tehnico-economici pentru Magistrala 6 de metrou, termenul estimat de începere a lucrărilor fiind a doua jumătate a anului 2017, cu o durată de execuție de patru ani. Teoretic, lucrarea, care cuprinde stații la Romexpo și la Complexul Comercial Băneasa, ar urma sa fie gata în anul 2021.

Anunțul marchează un moment important pentru piața de birouri, care în ultimii cinci ani s-a extins cu două zone noi, respectiv Floreasca-Barbu Văcărescu și Grozăvești-Politehnică.

”Cred că prima zonă care se va dezvolta în urma extinderii rețelei de metrou va fi zona Romexpo - Expozitiei, care poate fi o alternativă foarte bună pentru companiile situate în Floreasca-Barbu Văcărescu. Istoric, zona Piața Presei a fost atractivă pentru chiriași din domeniul financiar, dacă ne uităm la companii precum UniCredit Bank, OTP Bank (anterior Millennium Bank) și RBS (fosta ABN Amro), care fie au, fie au avut sediile principale în această zonă. În contextul actual, văd un real potențial ca această zonă să se consolideze ca un centru financiar al orașului”, afirmă Lucian Opriș, Senior Associate în cadrul departamentului de birouri al Colliers International. 

Immofinanz a atras noi clienți în clădirile de birouri din București, care au închiriat 11.500 metri pătrați CITEȘTE ȘI Immofinanz a atras noi clienți în clădirile de birouri din București, care au închiriat 11.500 metri pătrați

În prezent, stocul de spații de birouri moderne din București este estimat  la 2,13 milioane de mp, dintre care Piața Presei/Expoziției și Băneasa reprezintă doar 7%, respectiv 6%. Odată cu dezvoltarea Magistralei 6, care cuprinde stații de metrou în proximitatea Complexului Comercial Băneasa și a Aeroportului, zona Băneasa-DN1 s-ar putea dezvolta, de asemenea, ca un pol de birouri.

“Zona Băneasa-DN1 are avantajul de a fi deja dezvoltată din punct de vedere retail, iar viitoarele proiecte de birouri vor veni atrase de vizibilitate, acces ușor și prezența masivă a funcțiunilor de retail. Există un trend al schemelor mixte, care reunesc birouri, retail și rezidențial. Cred că zona Băneasa, odată ce va fi deservită de rețeaua de metrou, având deja o ofertă consistentă de retail, se poate dezvolta ca un important pol mixt, componenta de rezidențial urmând apoi în dezvoltare, ca al treilea element al ecosistemului”, a explicat George Didoiu, Associate Director al departamentului de birouri din Colliers International.

În prezent, atât în zona Expoziției, cât și în zona Băneasa, sunt disponibile mai multe terenuri pretabile pentru dezvoltarea de proiecte de birouri, suprafața totală disponibilă ajungând până la 10 și 15 hectare pentru zona Expoziției, unde prețurile variază între 400 și 700 euro/mp și până la 20 de hectare în Băneasa, unde prețurile sunt cuprinse între 300 și 500 euro/mp.

viewscnt
Afla mai multe despre
colliers
birouri
metrou