Robert Cazanciuc: 5 ani fără permis auto. De 10 ori mai mare perioada, față de textul în vigoare, în care șoferii care ucid pe șosele nu pot redobândi permisul

Robert Cazanciuc: 5 ani fără permis auto. De 10 ori mai mare perioada, față de textul în vigoare, în care șoferii care ucid pe șosele nu pot redobândi permisul

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Profit.ro
Profit.ro
scris 21 aug 2023

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a reamintit, luni, despre o inițiativa legislativă a sa care propune modificarea Codului rutier în sensul în care șoferii care fac accident în urma căruia mor alte persoane nu poate redobândi permisul de conducere pentru o perioadă de 5 ani, interval de 10 ori mai mare față de textul legii în vigoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Social-democratul a adăugat că acest proiect de lege a fost adoptat de Senat, în luna martie și se află în dezbatere la Camera Deputaților. El a mai spus că propunerea de lege vine în completarea „Legii Anastasia” care prevede șoferii care se urcă la volan băuți sau drogați și omoară pe cineva într-un accident rutier, nu mai beneficiază de suspendarea executării pedepsei, scrie News.ro.

VIDEO&FOTO Cum lucrează românii de la UMB pe Autostrada Lugoj - Deva, inclusiv la tronsonul cu tuneluri pentru urși CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Cum lucrează românii de la UMB pe Autostrada Lugoj - Deva, inclusiv la tronsonul cu tuneluri pentru urși

„5 ani fără permis auto. De 10 ori mai mare perioada, față de textul în vigoare, în care șoferii care ucid pe șosele nu pot redobândi permisul de conducere, după împlinirea pedepsei la care sunt condamnați. Este propunerea mea de modificare a Codului Rutier, adoptată de Senat în martie (Legea de aprobare a OUG 11/2023) și aflată la dezbatere finală în Camera Deputaților”, a scris Robert Cazanciuc, luni pe Facebook.

Senatorul PSD a adăugat că nu intenționează să restrângă drepturile cetățenilor, ci scopul este reducerea numărului de decese din cauza accidentelor rutiere.

„Dura lex sed lex. Nu intenționez restrângerea unor drepturi, ci reducerea numărului de morți pe drumurile publice. Și nu pentru a da bine într-o statistică și așa neagră a Europei, în care România își menține, al șaselea an la rând, locul 1 la numărul de decese în accidentele rutiere. Și nici pentru că opinia publică este indignată de tragediile ce se petrec pe șosele. Ci mai ales pentru dreptul la viață al sufletelor nevinovate care își găsesc sfârșitul din cauza unor șoferi inconștienți sau teribiliști. Tragediile la care românii asistă ar trebui să ne facă mai responsabili, iar dacă pe șoferi nu, măcar pe noi, parlamentarii, cei chemați să facă legea, pentru a diminua masacrul de pe șosele”, a mai explicat Cazanciuc.

Acesta a mai spus că inițiativa sa legislativă „vine în completarea Legii Anastasia, pe care am creat-o tot din rațiunea de a scădea numărul de morți din cauza unor semeni care, din inconștiență și teribilism, se urcă la volan băuți, drogați sau fără permis”.

Pe 7 iulie, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea inițiată de către senatorul PSD Robert Cazanciuc și senatorul PNL Daniel Fenechiu care prevede că șoferii care se urcă băuți la volan și fără permis de conducere să ajungă direct la închisoare, dacă provoacă accidente mortale. Actul normativ este cunoscut ca „Legea Anastasia”, denumită astfel în memoria fetiței de 4 ani care a fost ucisă, pe 1 iunie, în fața casei.

viewscnt
Afla mai multe despre
permis auto
accident