Tesla angajează un expert nordic în politici publice, din cauza conflictului de muncă cu sindicatele din Europa de Nord

Tesla angajează un expert nordic în politici publice, din cauza conflictului de muncă cu sindicatele din Europa de Nord
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 dec 2023

Tesla angajează un expert nordic în politici publice, deoarece conflictul gigantului american de vehicule electrice cu sindicatele din Europa de Nord nu dă niciun semn că va ajunge la o soluție, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Compania și membrii sindicatului suedez IF Metall sunt implicate într-un conflict legat de refuzul Tesla de a semna contracte colective, un principiu cheie al cadrului relațiilor de muncă din Suedia, scrie News.ro.

FOTO Primul Airbus A330 înregistrat în România a aterizat. Salut cu tunuri de apă CITEȘTE ȘI FOTO Primul Airbus A330 înregistrat în România a aterizat. Salut cu tunuri de apă

Deși disputa a început cu 130 de mecanici la 10 ateliere de reparații ale Tesla din câteva orașe suedeze, greve de solidaritate au fost lansate de lucrători din mai multe sindicate din Suedia și nu numai.

Sindicatele daneze, finlandeze și norvegiene dintr-o serie de sectoare și-au anunțat în ultimele săptămâni propriile măsuri pentru a presă Tesla să acorde drepturi de negociere colectivă personalului său suedez.

Mai multe fonduri de pensii și-au abandonat, de asemenea, acțiunile Tesla din cauza refuzului companiei de a încheia acorduri cu sindicatele.

Potrivit unei postări de locuri de muncă pe site-ul web al Tesla, compania caută acum ”un director de politică publică și dezvoltare a afacerilor nordice cu sediul în Stockholm sau Oslo”, al cărui rol va fi să se asigure că ”cadrele politice, de reglementare și fiscale” în nordici ”sprijină misiunea Tesla”.

Săptămâna trecută, Sindicatul Muncitorilor din Transporturi din Suedia a declarat că va înceta colectarea deșeurilor la atelierele Tesla din țară, alăturându-se lucrătorilor portuari, șoferilor de camioane, electricienilor, personalului pentru curățenie și lucrătorilor poștali.

Pornhub, Stripchat și Xvideos - obligate să respecte cele mai stricte norme privind serviciile digitale în UE CITEȘTE ȘI Pornhub, Stripchat și Xvideos - obligate să respecte cele mai stricte norme privind serviciile digitale în UE

Relațiile de muncă din Suedia, modelate printr-o serie de acorduri încheiate de-a lungul secolului al XX-lea, înseamnă că aproape toate salariile sunt supuse unor contracte colective între companii și sindicate, fără nicio intervenție a guvernului.

Alte țări nordice au principii fundamentale similare și, prin urmare, majoritatea populației care reprezintă o piață cheie pentru Tesla face parte dintr-un sindicat.

CEO-ul Tesla, Elon Musk, este celebru pentru poziția sa anti-sindicală și a descris acțiunile lucrătorilor poștali suedezi de a bloca livrarea plăcuțelor de înmatriculare către vehiculele companiei drept ”nebunești”.

Tesla nu a răspuns la o solicitare a CNBC de a comenta această problemă.

Majoritatea grevelor vor intra în vigoare în zilele următoare, dar nici Musk, nici sindicatele nu au arătat vreun indiciu de retragere.

viewscnt
Afla mai multe despre
tesla
europa de nord