Vânzările de automobile electrice în SUA au atins un nivel record, dar Tesla pierde din cota de piață

Vânzările de automobile electrice în SUA au atins un nivel record, dar Tesla pierde din cota de piață
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 oct 2023

Numărul de automobile electrice vândute în SUA în trimestrul al treilea a trecut pentru prima dată pragul de 300.000 de unități, însă cota de piață a liderului Tesla a atins cel mai redus nivel din istorie, arată un raport publicat de firma de cercetare de piață Cox Automotive, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În pofida unui război al prețurilor lansat de compania fondată de Elon Musk pentru a-și consolida poziția în sectorul extrem de competitiv al automobilelor electrice, Tesla controlează în prezent doar jumătate din piața americană, în scădere față de 62% în primul trimestru, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ Speranțele industriei auto din România de a depăși în 2023 recordul de producție încep să dispară CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Speranțele industriei auto din România de a depăși în 2023 recordul de producție încep să dispară

Cu toate acestea, firma de cercetare de piață Cox Automotive susține că Tesla ar putea inversa acest trend descrescător prin lansarea camionetei electrice Cybertruck, pentru care livrările vor începe în trimestrul curent.

Și alți producători auto au început să reducă agresiv prețurile pentru a contracara mediul dificil creat de inflația ridicată și majorarea costurilor cu împrumuturilor.

"Nivelul ridicat al stocurilor, gama largă de modele disponibile și presiunile de scădere a prețurilor au ajutat la alimentarea continuării creșterii de automobile electrice pe piața americană", susțin analiștii de la Cox Automotive.

Firma de cercetare precizează că războiul prețurilor demarat de Tesla a dus la scăderea prețului mediu de comercializare a automobilelor electrice până la 50.683 de dolari în luna septembrie, de la 52.212 dolari în luna august.

Același raport precizează că numărul total de automobile electrice vândute în SUA în trimestrul al treilea al acestui an este cu aproape 50% mai mare comparativ cu situația din perioada similară a anului trecut, acestea fiind responsabile pentru un nivel record de 7,9% din vânzările totale ale industriei auto.

Firma Rivian Automotive a livrat în trimestrul al treilea un număr peste așteptări de automobile electrice și în aceste condiții și-a reiterat obiectivul de a produce 52.000 de vehicule electrice într-un an.

„Licență pentru a ucide”: Mari metropole europene cer Parlamentului European standarde mai stricte privind norma Euro 7 CITEȘTE ȘI „Licență pentru a ucide”: Mari metropole europene cer Parlamentului European standarde mai stricte privind norma Euro 7

În schimb, livrările Tesla nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor analiștilor în trimestrul al treilea după ce constructorul american a oprit producția pentru a moderniza uzinele înainte de a demara producția unei noi versiuni a sedanului Model 3.

La începutul acestei luni și firma de cercetare de piață Canalys a informat că, deși Tesla rămâne producătorul dominant de vehicule electrice în SUA, există o cerere crescută pentru o gamă mai largă de modele care să satisfacă interesul crescut pentru vehiculele electrice. 

viewscnt
Afla mai multe despre
automobile electrice
sua
tesla