Apa Nova își schimbă denumirea în Apa Nova - Compania de Ape București și anunță investiții de circa 130 milioane lei în acest an. Compania a precizat că tarifele finale rămân neschimbate

Apa Nova își schimbă denumirea în Apa Nova - Compania de Ape București și anunță investiții de circa 130 milioane lei în acest an. Compania a precizat că tarifele finale rămân neschimbate
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mar 2017

Compania Apa Nova București, concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare al Capitalei, a anunțat marți că își schimbă denumirea în Apa Nova - Compania de Ape București și că va avea loc o reașezare a structurii tarifare în perioada următoare. Astfel, compania reduce de la 1 aprilie costul cu serviciile de furnizare a apei potabile, dar crește de aproape două ori costul cu canalizarea, tariful final cumulat rămânând neschimbat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“În anul 2016 am început transformarea în profunzime a companiei, în urma unui  amplu program de auditare și de eficientizare a proceselor și fluxurilor de lucru. Schimbarea numelui companiei este una parțială, nu integrală, Apa Nova, puternic asociată de bucureșteni cu serviciul de alimentare cu apă potabilă, rămânând în continuare principalul element de identificare al companiei”, au anunțat marți reprezentanții companiei, în cadrul unei conferințe de presă.

Apa Nova asigură atât serviciul de alimentare cu apă potabilă, dar și pe cel de alimentare cu apă industrială, preluarea apelor pluviale, precum și preluarea și epurarea apelor uzate.

Conducerea companiei subliniază că a modificat modul de facturare, regulile la branșare, modul de preluare a sesizărilor, prioritățile investițiilor în infrastructura de apă-canal în urma unei dezbateri din aprilie 2016, un dialog cu 1.500 de oameni.

Contractul prin care Apa Nova București a devenit concesionarul serviciului de alimentare cu apă și canalizare în Capitală prevede și angajamentul atingerii unor parametri de performanță, pe care compania susține că i-a depășit.

În anul 2016, compania a investit 129 milioane lei, iar pentru anul 2017 investițiile alocate sunt prevăzute la același nivel.

„În 2017 vor fi reabilitați 19,5 km rețea de canalizare; cele mai importante, fiind colectoarele de pe Șoseaua Mihai Bravu și Bulevardul Coneliu Coposu”, arată compania.

De asemenea, în următoarea perioadă va avea loc o reașezare a structurii tarifare, prin diminuarea costului serviciilor de furnizare a apei potabile și creșterea costului canalizării, pentru a reflecta “corect” investițiile necesare în infrastructura de canalizare și costurile operări, potrivit companiei.

“Cele două evoluții se compensează reciproc, tariful net cumulat practicat de Apa Nova – Compania de Ape București, rămânând neschimbat –  la una dintre cele mai mici valori din țară pentru acest tip de servicii. Decizia a fost luată de comisia internațională de experți, în urma analizării investițiilor realizate și a celor necesare pe mai departe în infrastructura de canalizare”, menționează Apa Nova.

Decizia a fost supusă analizei și ulterior aprobată de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), care a informat Primăria București.

Compania de utilități susține că nici Primăria, nici Apa Nova nu decid modificări de tarif, mecanismul de formare a prețurilor fiind unul independent și extrem de tehnic, fiind explicat în detaliu pe parcursul anului 2016.

Contractul de Concesiune a intrat în vigoare la 17 noiembrie 2000. La acea dată, ponderile în cadrul tarifului cumulat apă potabilă și canalizare erau următoarele: apă potabilă 82% și canalizare 18%.

Tarifele fără TVA care vor fi implementate sunt: tarif apă potabilă: 65,5% din tariful cumulat la apă potabilă și canalizare, adică 3,31 lei/metru cub, față de 4,13 lei/metru cub la 31 decembrie 2016.

Tariful privind canalizarea reprezintă 34.5% din tariful cumulat apă potabilă și canalizare, adică 1,74 lei/metru cub, față de 0,92 lei/metru cub la data de 31 decembrie 2016.

„Tariful cumulat rămâne neschimbat, la unul dintre cele mai reduse nivele din plan național”, au afirmat reprezentanții companiei.

Consumul de energie electrică a scăzut cu 70% din 2000, ca urmare a investițiilor în modernizarea stațiilor de tratare, pompare, repompare și de hidrofor, mai arată compania.

Randamentul rețelei de alimentare cu apă potabilă înregistrat în anul 2016 a fost de 75,5%, iar obiectivul prevăzut în cadrul obligațiilor contractuale era de 67%. În anul 2002, randamentul era de 48,45%.

În anul 2016, echipele companiei au intervenit la remedierea a 7,146 avarii pe rețeaua de apă și 13,975 reclamații pe rețeaua de canalizare, numărul de reclamații scăzând cu circa 25% față de anul 2011, când ANCAB a început operarea integrată a sistemului de canalizare.

De asemenea, compania a curățat 26,483 guri de scurgere și 263 km de rețea de canalizare și a modernizat 20,5 km rețea de apă.

Investițiile făcute de companie în cei 16 ani de concesiune sunt de aproximativ 400 milioane euro.

Canalizarea Municipiului București a fost realizată la sfârșitul secolului al XIX-lea (1881-1889), pe baza unor proiecte generale de canalizare.

În prezent, rețeaua de colectare existentă cuprinde 12 colectoare principale și 12 colectoare secundare, la care se adaugă rețelele secundare și de serviciu, care colectează apele uzate și apele pluviale din cele șase sectoare administrative ale orașului București și le transportă în caseta situată sub albia Dâmboviței – colectorul general Caseta de ape uzate. 

Lungimea rețelei de canalizare este de 3.287,78 km, lungimea colectoarelor nevizitabile atinge 618 km;  existând 50.675 guri de scurgere.

viewscnt
Afla mai multe despre
apa nova
denumire