Centrala de la Brazi a intrat în revizie pentru aproape 2 luni. OMV Petrom era obligată să vândă cel puțin 80% din producție la preț reglementat către OPCOM

Centrala de la Brazi a intrat în revizie pentru aproape 2 luni. OMV Petrom era obligată să vândă cel puțin 80% din producție la preț reglementat către OPCOM
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 1 mar 2023

Centrala de la Brazi, operată de OMV Petrom, care în 2022 a produs 9% din energia electrică generată la nivel național, a intrat de miercuri într-o revizie programată, care se va întinde pe aproape 2 luni, după ce anul trecut efectuase cea mai mare revizie din istoria sa, în valoare de 20 de milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În plus, la mijlocul lunii aprilie va intra în revizie și rafinăria Petrobrazi a OMV Petrom.

Chiar dacă reviziile celor 2 unități de producție se suprapun pentru o perioadă, “nu vor exista sinergii sau influențe contrare. Revizia Petrobrazi va fi de 42 de zile, din aprilie până la mijlocul lunii mai, în timp ce centrala electrică de la Brazi se va opri între 1 martie și 19 mai”, a anunțat recent șeful Downstream Gas & Power al OMV Petrom, Franck Neel.

Cu alte cuvinte, acesta sugerează că OMV Petrom și-a asigurat deja volumele de energie și carburanți necesare alimentării propriilor clienți.

Negocierile Enel - PPC pentru vânzarea afacerii din România au fost prelungite. „Câteva zile de răbdare!” CITEȘTE ȘI Negocierile Enel - PPC pentru vânzarea afacerii din România au fost prelungite. „Câteva zile de răbdare!”

Totodată, piața autohtonă ar putea fi alimentată cu cantități suplimentare de gaze (care nu vor mai fi arse la Brazi) și de țiței (care nu va mai fi rafinat la Petrobrazi).

“Producția totală netă de energie electrică (a centralei de la Brazi - n.r.) este prognozată să fie mai mică în 2023 față de 2022 (când a produs 5 TWh) în contextul unei opriri planificate de o durată mai mare, de două luni și jumătate pentru întreaga capacitate, în perioada martie-mai. (2022: o lună pentru întreaga capacitate și o lună pentru jumătate din capacitate)”, a precizat OMV Petrom în raportul său pe ultimul trimestru al anului trecut.

Potrivit legislației, OMV Petrom este obligată să vândă o parte din energia produsă printr-un mecanism centralizat către OPCOM la un preț de 450 lei/MWh.

“În prezent așteptăm clarificări suplimentare de la autoritatea de reglementare, dar, potrivit noii legislații, cel puțin 80% din producție trebuie vândută către OPCOM. Dar pe marginea celorlalte 20 de procente am avut două comunicări diferite de la autoritatea de reglementare. Așadar, așteptăm clarificări cu privire la restul de 20%. Momentan vom oferi 100% către OPCOM și solicităm clarificări pentru celelalte 20 de procente. Iar dacă vindem cei 20% pe piață (liberă -n.r.), vom plăti impozit 100% pe diferența dintre prețul real și cei 450 de lei/MWh. Impactul net va fi același. În plus hedging-ul va fi și el impozitat peste 450 lei/MWh, așa că nu este chiar nicio o diferență. Iar cei 450 lei/MWh nu includ costul cu certificatele CO2”, susține Neel.

Anul trecut, tot pe 1 martie, centrala electrică de la Brazi a efectuat cea mai mare revizie din istoria sa, în valoare de 20 de milioane de euro, aproximativ 4% din costul total al construcției sale.

Cu o capacitate de 860 MW, centrala de la Brazi a OMV Petrom a avut în 2022 o producție netă de electricitate în creștere, de 5 TWh, comparativ cu 4,79 TWh în 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
brazi
centrala
revizie
omv
petrom
opcom