Detensionarea conflictului israelo-iranian a condus la ieftinirea, pentru prima dată de la declanșarea acestuia, a carburanților pe piața autohtonă. Liderul pieței de comercializare a combustibililor, OMV Petrom, a scăzut luni atât prețul benzinei, cât și pe cel al motorinei, cu 9 bani/l.
Începând de pe 1 iulie, ca urmare a încetării aplicării schemei de plafonare/compensare a prețului la energia electrică, fiecare consumator - fie casnic, fie non-casnic - va primi o factură în care consumul îi va fi facturat la prețul de piață concurențială din contractul pe care îl are semnat cu furnizorul actual. Este foarte probabil ca acesta să fie superior actualelor oferte concurențiale, chiar și ale propriului furnizor, prețurile din acestea scăzând doar în ultimele zile, conform datelor Profit.ro.
România a exportat anul trecut 1,7 milioane de tone de benzină, din care aproximativ 45% au reprezentat livrări corporative pentru rețelele OMV, Petrom și Rompetrol din țările vecine, iar alte 25% au mers către piața ucraineană, relevă datele analizate de Profit.ro.
Dezescaladarea, cel puțin temporară, a conflictului israeliano-iranian a coborât prețul gazelor pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) cu 37 de lei sau peste 15% în numai două zile, relevă date analizate de Profit.ro.
Iarna mai dificilă, contextul geopolitic, în special anunțul posibilității închiderii de către Iran a strâmtorii Ormuz, esențială pentru tranzitul de petrol și gaze, dar și incertitudinile interne au făcut ca prețul gazelor pe piața liberă să crească cu nu mai puțin de 50 de lei/MWh, sau peste 25%, în ultima lună, relevă analiza Profit.ro.