Centrala nucleară de la Cernavodă ar putea produce Cobalt 60, un izotop folosit la tratarea cancerului

Centrala nucleară de la Cernavodă ar putea produce Cobalt 60, un izotop folosit la tratarea cancerului
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 aug 2019

Nuclearelectrica (SNN) este interesată să producă, la centrala nucleară de la Cernavodă, izotopul Cobalt 60, folosit la radioterapia pentru tratarea cancerului, și a încheiat un memorandum în acest sens cu o companie canadiană, cel mai mare furnizor de Cobalt 60 din lume, a declarat, miercuri, directorul general al companiei, Cosmin Ghiță, într-o conferință de presă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"O altă cooperare internațională recentă din luna iulie este încheierea unui MoU cu Nordion Canada, cel mai mare furnizor la nivel global de Cobalt 60. Acest MoU este neangajant și vizează evaluarea potențialului de a produce în reactoarele de la CNE Cernavodă Cobalt 60. Acest izotop este produs în reactoarele nucleare din cobalt 59", au detaliat reprezentanții SNN, scrie Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis, primul oficial care confirmă intenția Exxon de a se retrage din proiectul Neptun Deep și cauzele care i-au fost comunicate CITEȘTE ȘI Președintele Klaus Iohannis, primul oficial care confirmă intenția Exxon de a se retrage din proiectul Neptun Deep și cauzele care i-au fost comunicate

În prezent, la nivel global, există 22 de reactoare care produc Cobalt 60, dintre care 10 sunt CANDU, similare celor de la Cernavodă, și se află în Canada, Argentina și China. Tehnologia de producere a Co 60 a fost dezvoltată de Nordion și AECL Canada.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
cernavodă
cobalt 60