Chinezii investesc 9,1 miliarde dolari în gigantul petrolier rusesc Rosneft

Chinezii investesc 9,1 miliarde dolari în gigantul petrolier rusesc Rosneft

Sursa foto: Alexandr Blinov / dreamstime.com

scris 9 sep 2017

Conglomeratul chinez CEFC China Energy va cumpăra pentru 9,1 miliarde dolari o participație de 14,16% din compania petrolieră rusească Rosneft de la Glencore și fondul suveran al Qatar.

Tranzacție majoră pe piața petrolieră din Rusia unde capitalul chinez intră într-una din cele mai mari companii de energie. Traderul de energie din China CEFC va cumpăra de la un consorțiu format din compania de energie britanică Glencore și Autoritatea de Investiții din Qatar o participație de 14,16% din gigantul rusesc Rosneft. Suma plătită se va ridica la 9,1 miliarde dolari.

Tranzacția este parte a eforturilor de întărire a parteneriatului în domeniul energiei dintre Rusia și China, al 2-lea mare consumator de petrol la nivel mondial, transmite Reuters. Agenția de știri punctează și contextul în care vine înțelegerea și anume după sancțunile impuse de SUA Rusiei și care face mai greu pentru firme occidentale precum Glencore, vânzătorul din tranzacție, să dezvolte parteneriate cu grupuri economice rusești.

Fondul Proprietatea analizează vânzarea deținerii la Hidroelectrica, cea mai importantă din portofoliu, pe fondul conflictului cu Ministerul Energiei CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea analizează vânzarea deținerii la Hidroelectrica, cea mai importantă din portofoliu, pe fondul conflictului cu Ministerul Energiei

La prețul tranzacției, capitalizarea Rosneft se ridică la 57 miliarde dolari, iar dimensiunea schimbului face ca aceasta să fie cea mai mare investiție chinezească în Federația Rusă. Glencore a mai păstrat o deținere de numai 0,5% în Rosneft, iar fondul suveran din Qatar doar 4,7%. În decembrie 2016 Glencore și Autoritatea de Investiții din Qatar au fost de acord să cumpere 19,5% din Rosneft pentru 10,2 milarde euro, într-o înțelegere menită a plombă deficitul bugetar al Rusiei după declararea sancțiunilor occidentale asupra acestei țări.

Rosneft este condusă de Igor Secin, un apropiat al președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin.

Înțelegerea este a 2-a ca mărime din industria mondială de petrol și gaze după achiziția în 2013, pentru 15,1 miliarde dolari, a companiei canadiene Nexen de către CNOOC, de asemenea, din China.

viewscnt
Afla mai multe despre
rosneft
petrol
china
cefc
rusia
vladimir putin
glencore
qatar
nexen