CONFIRMARE Romelectro, unul din marii constructori români din energie, fosta întreprindere de comerț exterior din domeniu a RSR, aflat în insolvență - la vânzare

CONFIRMARE Romelectro, unul din marii constructori români din energie, fosta întreprindere de comerț exterior din domeniu a RSR, aflat în insolvență - la vânzare
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 13 ian 2023

Cei mai mari 4 acționari ai Romelectro, una dintre cele mai importante și mai vechi companii românești specializate în lucrări de construcții pentru obiective energetice, aflată în insolvență, dar totodată în vizorul unui investitor din Emiratele Arabe Unite, și-au scos la vânzare deținerile, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Viorel Gafița (care deține 27,55% din acțiunile Romelectro), Gabriel Lucian Rădulescu (27,45%), Octavian Dan Georgescu (13,7%) și Ștefan Camil Georgescu (13,7%) vor să-și vândă participațiile, care reprezintă cumulat 82,4% din capitalul companiei.

Coca Cola - Reacție după ce România a declanșat atacul împotriva Fanta CITEȘTE ȘI Coca Cola - Reacție după ce România a declanșat atacul împotriva Fanta

Toți au în vedere un preț de vânzare de 76,4184 euro/acțiune, totalul acțiunilor scoase la vânzare (82,4%) fiind cotat astfel la 4,1 milioane euro (20,26 milioane lei, la actualul curs valutar BNR). La acest preț, întreaga companie ar valora 4,975 milioane euro (24,58 milioane lei).

Ceilalți acționari ai Romelectro au drept de preempțiune la cumpărare, conform actului constitutiv.

EXCLUSIV Victor Răcariu a demisionat de la Glovo CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Victor Răcariu a demisionat de la Glovo

″Termenul de manifestare a dreptului de preempțiune se împlinește la data de 13.02.2023″, scrie într-un document Romelectro, unde se mai menționează că potențialii vânzători urmează să-și prezinte ofertele de cesionare, ocazie cu care se va discuta și ″stabilirea posibilității de cesionare a acțiunilor către terți″.

După cum a relatat Profit.ro, un vehicul juridic aparținând unui investitor din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, și-a manifestat încă din vara trecută intenția de a intra în acționariatul Romelectro. Astfel, Visioncom Investment – Sole Proprietoryship L.L.C. și-a manifestat interesul de a acorda Romelectro o finanțare în valoare de 15.960.000 lei convertibilă în acțiuni, dar și alte finanțări, acestea din urmă exclusiv pentru finalizarea contractelor de lucrări în derulare din portofoliul Romelectro. Suma de 15,96 milioane lei este apropiată de cea a cuantumului capitalului social al Romelectro, la valoarea nominală a acțiunilor, de 15,63 milioane lei.

Autoturismele electrificate au depășit 20% din piața auto din România. Dieselul, declin la un minim istoric CITEȘTE ȘI Autoturismele electrificate au depășit 20% din piața auto din România. Dieselul, declin la un minim istoric

Acordarea finanțării de către potențialul investitor a fost aprobată de principiu de către creditorii Romelectro în august 2022.

Hotărârea în acest sens a adunării creditorilor a fost contestată în justiție de către ANAF, care însă a pierdut procesul în primă instanță și nu a făcut apel, cel puțin deocamdată.

Vatmanii și controlorii din Timișoara iau lecții de engleză, în așteptarea turiștilor care vor vizita Capitala Culturală Europeană CITEȘTE ȘI Vatmanii și controlorii din Timișoara iau lecții de engleză, în așteptarea turiștilor care vor vizita Capitala Culturală Europeană

La data intrării în insolvență, în februarie 2022, Romelectro avea contracte de execuție și montaj, aflate în diverse stadii de realizare, cu Transelectrica (în număr de 9), Complexul Energetic Oltenia (3), Hidroelectrica (2) și ANIF (2), fiind totodată în negocieri cu Romgaz (pentru reluarea lucrărilor la centrala nouă de la Iernut), cu Hidroelectrica (pentru reluarea proiectului AHE Jiu) și cu Transelectrica (pentru finalizarea proiectelor strategice de retehnologizare și modernizare a stațiilor electrice Smârdan și Stâlpu).

Odată cu deschiderea procedurii insolvenței împotriva Romelectro SA, băncile au înghețat liniile de finanțare existente, ceea ce generează implicit și imposibilitatea contractării unor credite noi. Lipsa capitalizării debitoarei o pune în situația imposibilității executării obligațiilor contractuale asumate, cu consecința rezilierii/denunțării contractelor de către beneficiari și imposibilitatea creditorilor actuali, chiar garantați, de a-și valorifica pe deplin creanțele, în condițiile în care garanțiile reale mobiliare acoperă numai într-o mică măsură pasivul debitoarei. Pentru a finanța activitatea curentă și contractele menționate mai sus, unele dintre acestea fiind încheiate fără avans, cu obligația finanțării lucrărilor de către Romelectro SA și obligația decontării lor ulterioare de către beneficiari, luând în considerare importanța strategică a acestor contracte pentru sistemul energetic național, mai ales în contextul actual al crizei energetice, Romelectro SA a identificat un potențial investitor - Visioncom Investment – Sole Proprietoryship L.L.C. – dispus să finanțeze activitatea acesteia. (...) Toate activele debitoarei sunt în prezent garantate în favoarea băncilor, inclusiv veniturile din contractele în derulare, motiv pentru care problema garantării creditorului se va pune doar cu privire la veniturile viitoare, obținute din noile contracte, fără a prejudicia drepturile celorlalți creditori″, se arăta într-un document al administratorului judiciar al Romelectro.

Ministrul Energiei anunță că Hidroelectrica va colabora cu o companie din Emirate pentru producția de energie regenerabilă CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei anunță că Hidroelectrica va colabora cu o companie din Emirate pentru producția de energie regenerabilă

Romelectro este fosta întreprindere de comerț exterior a Ministerului Energiei din Republica Socialistă România, înființată în 1971 pentru executarea de lucrări de profil în state precum Irak, Iran, Iordania, Egipt, Liban, Filipine sau Thailanda. După căderea comunismului, compania a fost privatizată în 1994 prin metoda MEBO, respectiv prin distribuirea de acțiuni salariaților.

Compania a terminat anul 2021 cu pierderi de circa 190 milioane lei, la venituri totale de 101,7 milioane lei, și cu un număr mediu de 116 angajați. În tabelul preliminar al Romelectro figurează creanțe acceptate în sumă totală de peste 735 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
romelectro insolvență
romelectro vânzare
romelectro investitor emiratele arabe unite