Enel extinde producția de panouri solare în Sicilia, pentru reducerea dominației Chinei

Enel extinde producția de panouri solare în Sicilia, pentru reducerea dominației Chinei
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 dec 2022

Compania de utilități Enel a demarat lucrările la o fabrică gigant, situată la poalele muntelui Etna, în orașul antic Catania din Sicilia, cu ambiția de a ajuta la încheierea dominației Chinei pe piața panourilor solare și stimularea economiei sudului Italiei, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proiectul de extindere a capacității fabricii 3Sun a Enel este în special relevant în condițiile în care UE caută să accelereze trecerea la regenerabile și să stopeze dependența de gazul rusesc. De asemenea, proiectul este sprijinit de premierul italian Giorgia Meloni, care s-a angajat să sporească folosirea energiei regenerabile în sudul țării, mai puțin dezvoltat, scrie Agerpres.

Într-o localitate din Spania locuitorii s-au unit într-o cooperativă energetică pentru a reduce valoarea facturilor CITEȘTE ȘI Într-o localitate din Spania locuitorii s-au unit într-o cooperativă energetică pentru a reduce valoarea facturilor

Până acum, ajutorul practic pentru proiectul care va crea aproximativ 1.000 de locuri de muncă a venit de la Uniunea Europeană. Au fost acordate 188 milioane de euro din totalul investiției de 600 milioane de euro, iar Enel va furniza restul, după ce în ianuarie Enel Green Power, divizia de energie regenerabilă a companiei de utilități, a decis extinderea fabricii sale din Sicilia.

Producția Chinei va fi probabil mai ieftină, susține Enel, deși compania vrea să reducă decalajul. De asemenea, Enel crede că panourile sale solare sunt mai bune și până în 2023 fabrica 3Sun va fi cel mai mare producător din UE de panouri solare bifaciale de înaltă performanță.

Cu ajutorul noii celule solare dezvoltată de Enel Green Power, panourile cu două fețe vor putea captura lumina soarelui pe două suprafețe și vor converti în energie 30% din lumina soarelui, față de o eficiență medie de aproximativ 20%.

"Panourile noastre costă puțin mai mult, dar au o eficiență mai ridicată, o durată de viață mai îndelungată și se degradează mai puțin decât cele cu tehnologie chineză", a afirmat Eliano Russo, șeful fabricii 3Sun din Catania.

Analiștii susțin că fabricile, cum ar fi cea a Enel, sunt cruciale pentru reducerea dependenței Europei de China și pentru ca ambițiile Europei de a spori folosirea energiei solare să nu o facă și mai dependentă.

Datele Eurostat arată că aproximativ trei sferturi din panourile solare din Europa vin din China.

Obiectivul UE este de a ajunge până în 2030 la aproape 600 GW de energie solară. Grupul SolarPower Europe estimează că panourile solare instalate anul acesta vor genera cel puțin 40 GW iar creșterea va depăși 270 GW până în 2025.

Russo susține că Europa trebuie să ajungă la o capacitate anuală de producție de panouri solare de 20 GW în următorii trei ani, dacă vrea să evite dependența excesivă de China.

În prezent, fabrica din Sicilia are o capacitate de producție de panouri solare de aproximativ 200 MW pe an, urmând ca până în 2024 să ajungă la 3 GW.

Enel nu își limitează ambițiile la Europa, deși a informat că minimum 50% din producția din Sicilia va fi pentru continent. Compania construiește o facilitate similară în SUA și apreciază că piața din America Latină este extrem de promițătoare pentru panourile sale solare.

Până acum, China nu produce în Italia.

Ministrul italian al Energiei și Mediului, Gilberto Pichetto Fratin, a declarat că dominația Chinei trebuie verificată și nu a exclus acordarea de sprijin public pentru proiectele de energie solară din Italia, dacă respectă reglementările UE privind ajutorul de stat. 

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
panouri solare