Fraudă cu panouri fotovoltaice

Fraudă cu panouri fotovoltaice
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 dec 2023

Unii români au găsit o nouă metodă de a-și rotunji veniturile încălcând legea: își instalează panouri fotovoltaice și umblă la setările invertorului pentru a putea introduce o cantitate mai mare de energie în rețea. Acest lucru este ilegal, întrucât duce la destabilizarea tensiunii din sistem și poate provoca pene de curent pentru toți consumatorii din zonă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

VEZI AICI ȘI O nouă escrocherie „înflorește” în România. „Combinatorul” pentru branșarea la rețeaua de gaz

„Problema dezechilibrelor din rețea este destul de accentuată. Ce se întâmplă: am avut mai multe discuții cu operatorii de distribuție care deja își pun probleme. Există localități unde sunt 20-30-60 de prosumatori, din care pot fi 4-5, dacă nu chiar 10 pe același ax de joasă tensiune. Efectele tehnice sunt creșterea tensiunii, ceea ce este foarte greu de gestionat”, a afirmat Viorel Alicuș, director în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), citat de Hotnews.

FOTO Un autobuz a luat foc în București. STB declanșează verificări tehnice suplimentare pentru toate autobuzele Otokar CITEȘTE ȘI FOTO Un autobuz a luat foc în București. STB declanșează verificări tehnice suplimentare pentru toate autobuzele Otokar

Potrivit acestuia, unii instalatori dezvăluie prosumatorilor parolele de la invertoare, iar aceștia accesează și modifică setările echipamentelor, pentru a injecta o cantitate cât mai mare de electricitate în rețea, ceea ce este ilegal.

„Politica celor care produc invertoare, care sunt echipamente aferente instalațiilor solare, este să nu permită accesul la setările invertorului decât aceluia care a realizat instalația. Dumneavoastră, beneficiar, nu aveți acces să modificați aceste date.

VIDEO&FOTO Cel mai bogat ucrainean a produs în România primul KWh, ca \ CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Cel mai bogat ucrainean a produs în România primul KWh, ca "un cadou de Crăciun"

Din păcate, unii instalatori lasă aceste parole, se accesează o pagină de internet și se fac modificări. Pe lângă faptul invertorul s-ar putea defecta, există și riscul de a modifica pragurile de tensiune care sunt în conformitate cu normele emise de ANRE”, a completat reprezentantul instituției de reglementare.

Ce se întâmplă când modificăm setările invertorului

De principiu, invertorul funcționează la 253 de volți și, când ajunge la această tensiune, începe să micșoreze cantitatea de energie care este injectată în rețea.

Dar când cineva modifică tensiunea în invertor și o setează la o valoare mai mare, pentru a injecta mai multă energie, în același timp generează o tensiune mai mare în întreaga rețea. Acest lucru, pe lângă faptul că îi poate distruge propriile electrocasnice, poate duce la deconectarea postului de transformare din zonă.

FOTO Șeful Protecției Consumatorilor, „prieten de 31 de ani” cu patronul de la Ferma Dacilor. Făcea reclamă cabanei cu mesaje către „idiocrați și hateri” CITEȘTE ȘI FOTO Șeful Protecției Consumatorilor, „prieten de 31 de ani” cu patronul de la Ferma Dacilor. Făcea reclamă cabanei cu mesaje către „idiocrați și hateri”

Propunerea ANRE este ca distribuitorii să aibă posibilitatea legală de a accesa aceste invertoare, pentru a le putea opri automat.

„O soluție ar fi accesul distribuitorilor la aceste invertoare și posibilitatea utilizării invertoarelor ca mijloc de echilibrare a rețelei. Acest lucru nu se întâmplă acum, dar ar trebui introdus prin lege”, a mai spus Alicuș.

Pe lângă problemele tehnice, dezechilibrele din rețea se traduc prin costuri financiare pe care furnizorii le acoperă ulterior tot din prețul plătit de restul consumatorilor finali de energie.

LISTA Cu ce prețuri vine în România cel mai mare retailer de proximitate din Polonia, care vrea să treacă peste Amazon CITEȘTE ȘI LISTA Cu ce prețuri vine în România cel mai mare retailer de proximitate din Polonia, care vrea să treacă peste Amazon

În acest moment există în România circa 100.000 de prosumatori, cu o putere instalată totală de aproximativ 1.400 de MW, cât cele două reactoare nucleare de la Cernavodă la un loc.

Potrivit ANRE, persoanele fizice au panouri solare cu o putere medie de 5,6 kW pe locul de consum, iar persoanele fizice, 55-56 de kW pe locul de consum.

viewscnt
Afla mai multe despre
prosumatori
panouri