Germania acuză SUA că vând gazele la prețuri ''astronomice'', înlocuind Rusia

Germania acuză SUA că vând gazele la prețuri ''astronomice'', înlocuind Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 oct 2022

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a reproșat mai multor țări, în primul rând SUA, că vând la prețuri foarte ridicate gazele care le înlocuiesc pe cele din Rusia, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

"Anumite țări, chiar prietene, obțin adesea prețuri astronomice", a declarat oficialul într-un interviu acordat ziarului regional Neue Osnabruecker Zeitung. "Asta creează o problemă", a apreciat el, adăugând că a cerut Comisiei Europene să "discute" cu statele respective, arată Agerpres.

După ce a invadat Ucraina și a fost sancționată de Occident, Rusia a redus mai întâi semnificativ livrările de gaz către Germania, iar la începutul lui septembrie le-a sistat. Înainte de conflict, gazul rusesc reprezenta 55% din importuri.

VIDEO Aproape tot Bangladeshul fără curent, în urma unei pene uriașe la rețeaua electrică CITEȘTE ȘI VIDEO Aproape tot Bangladeshul fără curent, în urma unei pene uriașe la rețeaua electrică

Prin urmare, Berlinul a fost nevoit să își diversifice furnizorii și a crescut considerabil volumul achizițiilor de gaze naturale lichefiate (GNL), mult mai scumpe. La fel au procedat și alte țări europene, orientându-se în special către Statele Unite, iar ponderea GNL americane în importurile europene respective a crescut de la 28% anul trecut la 45% în prezent.

Habeck s-a referit deci în primul rând la furnizorii americani, reamintind că "Statele Unite au făcut apel la noi când au explodat prețurile petrolului" și apreciind că "o astfel de solidaritate ar fi utilă și pentru amortizarea prețurilor gazelor".

În primăvară, când prețurile la petrol erau în creștere, Statele Unite au făcut apel la rezerva strategică națională pentru a reduce presiunea asupra piețelor, iar aliații lor din Agenția Internațională pentru Energie au sprijinit acest efort, menționează AFP.

Criza energetică: Guvernul permite scumpirea ″din mers″ a transportului feroviar de cărbune pentru termocentrale, altfel fiind ″iminentă″ blocarea acestuia CITEȘTE ȘI Criza energetică: Guvernul permite scumpirea ″din mers″ a transportului feroviar de cărbune pentru termocentrale, altfel fiind ″iminentă″ blocarea acestuia

Germania cere de asemenea Uniunii Europene să își coordoneze achizițiile de gaze, pentru a obține prețuri mai scăzute. Ministrul citat a afirmat că UE trebuie "să își pună în comun puterea pe piață și să orchestreze un comportament de achiziții inteligent și sincronizat (...) astfel încât diferitele state din Uniune să nu liciteze unele împotriva altora".

Berlinul a anunțat săptămâna trecută un plan de asistență în valoare de 200 de miliarde de euro pentru plafonarea prețului la gaze atât pentru populație, cât și pentru economia germană. Inițiativa a fost criticată de alte țări europene, în special de Franța și Italia, care au acuzat Germania că acționează de una singură. 

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
gaze