Germania importă cantități mari de carburant din India, care procesează petrol rusesc

Germania importă cantități mari de carburant din India, care procesează petrol rusesc
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 sep 2023

Importurile germane de produse petroliere provenite din India s-au multiplicat de 12 ori în primele șapte luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2022, în condițiile în care țara asiatică cumpără și procesează țiței rusesc vizat de sancțiunile europene, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Potrivit cifrelor oficiale publicate marți de Institutul federal de statistică (Destatis), dacă în perioada ianuarie - iulie 2022 achizițiile Germaniei de produse petroliere din India s-au cifrat la doar 37 milioane de euro, în primele șapte luni ale acestui an au explodat, ajungând la 451 milioane de euro, adică o creștere de 1.127,4%, scrie Agerpres.

Premierul Ciolacu - Reacție la afacerea cu parcuri fotovoltaice a nepotului său, anunțată de Profit.ro. ”Dacă se dovedește o intervenție a mea, plec din funcție!” CITEȘTE ȘI Premierul Ciolacu - Reacție la afacerea cu parcuri fotovoltaice a nepotului său, anunțată de Profit.ro. ”Dacă se dovedește o intervenție a mea, plec din funcție!”

Pentru a explica această creștere explozivă, Destatis precizează că "India a importat mari cantități de petrol brut din Rusia, de la debutul invaziei rusești în Ucraina, și exportă către companiile germane păcură, produsă din petrol brut".

"Este foarte plauzibil ca Germania și alte țări europene să achiziționeze în mod indirect petrol rusesc", în această manieră, a confirmat pentru AFP George Zachman, expert pe energie la centrul de reflexie Bruegel.

Înainte de invadarea Ucrainei, Germania importa o treime din necesarul său de petrol din Rusia, cu o valoare de peste 1,2 miliarde de euro pe lună. Însă, la începutul acestui an, Uniunea Europeană a introdus un embargou cu privire la importurile de petrol rusesc, ca reacție la invadarea Ucrainei de către armata rusă.

În pofida embargoului, Moscova a reușit să își redirecționeze exporturile de hidrocarburi spre alte țări, în frunte cu China, India și Turcia, care la rândul lor revând europenilor produsele petroliere rafinate.

"Dacă motorină sau benzină intră în Europa venind din India și sunt produse din petrol rusesc, aceasta este cu siguranță o ocolire a sancțiunilor și trebuie luate măsuri", a cerut recent șeful diplomației europene, Josep Borell.

Cât ar putea câștiga directorii Romgaz comparativ cu cei ai OMV Petrom CITEȘTE ȘI Cât ar putea câștiga directorii Romgaz comparativ cu cei ai OMV Petrom

Potrivit unei anchete a jurnaliștilor de la săptămânalul german Der Spiegel, plafonarea prețurilor, o altă măsură adoptată de occidentali împotriva petrolului rusesc, și-a demonstrat de asemenea limitele. Pus la punct de puterile din G7 și intrat în vigoare în luna decembrie 2022, mecanismul interzice companiilor cu sediul în țările participante să furnizeze servicii pentru transportul de țiței brut rusesc care este vândut la un preț mai mare de 60 de euro pe baril.

Ori, "transportatorii și asiguratorii nu trebuie să primească o atestare din partea clienților lor și nu este clar dacă autoritățile din țările din G7 verifică aceste atestări", susțin jurnaliștii de la Der Spiegel. Rezultatul, "în principalele porturi de export ale Rusiei, prețul barilului de petrol a depășit în mod clar limita prevăzută de 60 de dolari", afirmă săptămânalul german, care citează un studiu realizat de institutul economic ucrainean KSE. 

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
petrol
india