Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte

Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte

Augustin Oancea, Tinmar Energy

Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 28 mai 2021

Tinmar Energy este unul dintre cei mai importanți furnizori independenți de energie electrică. Compania a preluat anul trecut controlul direct asupra producătorului de cereale Intercereal Ialomița.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Augustin Oancea, președinte & CEO al grupului, vorbește despre planurile de viitor ale companie pe care o conduce. Grupul și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte

Care au fost cele mai importante proiecte de investiții derulate anul trecut de grupul Tinmar? Ce buget de investiții ați avut?

În 2020, am alocat bugete de investiții de peste 100 milioane euro în cadrul grupului Tinmar Energy  privind achiziționarea  unor noi capacități de producție în sectorul energiei regenerabile și pentru dezvoltarea unei noi linii de business în agricultură.

Astfel, în 2020 Tinmar Energy intră în domeniul agri-business, achiziționând compania Intercereal, care deținea două silozuri cu capacitate de depozitare de peste 100.000 tone și 25.000 de hectare de teren arabil, în proprietate sau în arendă, fiind astfel al treilea jucător din piață de profil din România.

Am continuat investițiile în sectorul energiei regenerabile și în prezent deținem în operare 77 MW- parcuri fotovoltaice. Suntem în due dilligence pentru achiziția a încă 25 MW până la sfârșitul lui Q3 2021. Sperăm să ajungem astfel la o putere instalată de peste 100 de MW.

Practic vom reuși  să dublăm capacitatea de producție față de 2019  când dețineam 50 MW, prin cele 6 parcuri dezvoltate în regie proprie încă din anul 2012. 

Cum v-a afectat criza sanitară, ce măsuri ați luat, ce proiecte speciale de digitalizare ați implementat?

Contextul actual pe care îl traversăm ne-a provocat suficient cât să ne adaptăm strategia de dezvoltare la climatul de business existent. Provocarea cea mai mare o reprezintă articolul 72 din OUG 70/2020, care a fost emis ca o măsură de protecție de către autorități pe timpul stării de alertă și s-a transformat între timp într-un avantaj nejustificat al celor care consumă energie electrică și gaze naturale dar nu doresc să-și achite facturile serviciilor de utilități. Cred că imposibilitatea deconectării clienților rău platnici este de natură să creeze dezechilibre majore în piața de energie electrică afectând tot lanțul de participanți, de la producători la consumatorii finali.

Un alt aspect legat de pandemia povocată de SARS 2, a fost să prioritizam siguranța și sănătatea angajaților. Munca de acasă a fost încurajată, testarea periodică a celor ce desfășoară activitatea la birouri, impunerea unor măsuri stricte în cadrul procedurilor de lucru interne ne-au ajutat să facem față provocărilor acestei noi situații și să ne adaptăm la condițiile impuse de distanțarea socială .

La nivelul  digitalizarii, mereu am fost adepții tehnologiei și al eficientizării modului de operare. Canalul digital, a fost potrivit pentru noi dinainte de pandemie, dar în contextul actual, am fost cumva forțați să accelerăm anumite decizii și să implementăm proiecte care să i ajute pe clienți să fie în legătură directă cu noi, ca furnizor de servicii moderne de utilități.

Astfel, am lansat încă de anul trecut aplicația myTIN prin care clienții pot să acceseze butonul de asistență dedicată, pot transmite indexul în timp real și mai mult, să-și vizualizeze soldul facturilor.

Avem pentru clienții casnici opțiunea de contractare on-line și opțiunea emiterii facturilor în format electronic, pentru a evita consumul de hârtie. Am lansat împreună cu partenerul Selfpay, 200 de puncte de contact virtuale, cu acoperire în toată țara pentru a ajuta clienții să-și gestioneze de la distanță contractele cu noi.

Dorim să implementăm un proiect de stații electrice de încărcare rapidă, cu acoperire națională, și avem discuții avansate cu câțiva parteneri  pe această temă.

Ce impact a avut pentru voi liberalizarea pieței de energie? Câți clienți noi ați reușit să câștigați, atât în segmentul rezidențial cât și în cel industrial?

În 2020 Tinmar Energy  și-a consolidat poziția, strategia companiei fiind de a atrage 1 milion de clienți pe segment rezidențial iar în segmentul industrial, am realizat o creștere de la 4 % la 8% ceea ce înseamnă dublarea cotei de piață pe furnizarea de energie. De asemenea, continuăm expansiunea pe piață gazelor naturale realizând o creștere de peste 60% în anul 2020.

Liberalizarea a fost și este un proces amplu și anevoios. Noi am comunicat permanent beneficiile pe care o economie de piață liberă le are încă din 2017, de când alocăm bugete în aria de comunicare a companiei și insistăm să informăm corect consumatorii, fiind conștienți că un consumator informat și care beneficiază de o comunicare transparentă va aprecia pe termen lung acest aspect.

Încă de la începutul anului 2021 ne-am confruntat cu o cerere destul de mare din partea consumatorilor casnici privind energie electrică. Am dezvoltat și extins departamentul de Contact Center pentru a putea oferi suport și a le răspunde clienților în timp real. Se pare că acum au înțeles importanța posibilității schimbării furnizorului sau cel puțin că au și alte opțiuni în piață care pot fi mai avantajoase comercial față de ce aveau până acum. Am fost, de la începutul intrării noastre în acest segment, un pionier al serviciilor integrate și am gândit asta pentru că vrem să aducem plus valoare în viețile lor.  

Conform datelor preliminare, la ce cifra de afaceri consolidată ați ajuns anul trecut? Cum a fost față de 2019? Câți angajați aveți acum?

În ciuda faptului că vânzările cantitative au crescut la energie electrică și gaze naturale cu peste 50% cifra de afaceri a avut o creștere de numai 4%, atingând astfel 2,2 miliarde lei. Profitul net realizat în acest an a fost de peste 130 de milioane lei, iar EBIDA de 153 milioane lei.

În ceea ce privește numărul de angajati, odată cu atragerea noi linii de agri-business în cadrul grupului Tinmar, numărul acestora a crescut de la 150 la 370 de anagjati.

Ce planuri de investiții aveți pentru anul acesta? Care ar fi proiectele cheie?

Ne propunem să susținem  în continuare investiile în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte.

Urmărim astfel, cu atenție, normativele europene și legislația în domeniu cu privire la Green Deal, fiind pregătiți să investim în capacități noi de producție, green field, de minim 100 MW putere instalată.

Tinmar Energy activează prin compania Intercereal, de o perioadă scurtă și pe piața de producție și distribuție a cerealelor din România, dar am înțeles că pentru a putea fi competitivi este nevoie de tehnologii moderne și digitalizare. Este motivul pentru care ne-am lansat în ample proiecte de investiții în utilaje agricole, spații de depozitare, achiziții de terenuri și sisteme de irigații.

Seceta de anul trecut a întărit ideea că se poate diminua severitatea fenomenului doar prin dezvoltarea unor sisteme de irigații . Am demarat astfel procedurile necesare irigării unei suprafețe de peste 6.000 ha în Balta Ialomiței, investiție care se cifrează la peste 12 milioane de euro

Alte 5.000.000 euro au fost utilizate pentru achiziția de utilaje agricole, astfel că parcul logistic al Intercereal are acum o serie de utilaje noi cum ar fi: tractoare, autopropulsate și semănători noi.

Vă interesează proiectele de mobilitate electrică, zona de hidrogen sau chiar producția de energie pe baza de gaz?

Viitorul în mobilitate este clar în zona electrică și la acest moment grupul Tinmar este în analiză pentru dezvoltarea unei rețele propria de stații electrice de încărcare rapidă susținute de producție de energie electrică din surse regenerabile.

Cu privire la investițiile noi în producția de energie pe bază de gaz și biomasă, suntem în analiză pentru demararea unui proiect având în vedere sinergiile care se pot crea împreună cu nouă linie de agri-business

Simulările existente și studiile deja demarate, indică faptul că folosirea biomasei, și anume a deșeurilor din paie, ne pot asigura materia prima necesară pentru consumul unei centrale în cogenerare de aproximativ 7MW putere instalată, în zonele în care deținem terenuri, respective județele Giurgiu și Teleorman.  

viewscnt
Afla mai multe despre
augustin oancea
tinmar energy