Guvernul obține dividende în valoare totală de peste 502 milioane de lei de la Grupul Enel

Guvernul obține dividende în valoare totală de peste 502 milioane de lei de la Grupul Enel
scris 27 feb 2020

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), a anunțat joi că a negociat obținerea a peste 100 de milioane de euro (aproximativ 502 milioane de lei) cu titlu de dividend extraordinar de la trei companii din Grupul Enel, în care SAPE este acționar minoritar.

La finalul lunii februarie, aproximativ 95% din sumă a fost virată deja în conturile SAPE, scrie News.ro.

S-a cerut insolvența furnizorului de uraniu al centralei nucleare Cernavodă CITEȘTE ȘI S-a cerut insolvența furnizorului de uraniu al centralei nucleare Cernavodă

”Dividendele au fost distribuite din rezultatul raportat al anilor anteriori, iar negocierile pentru acordarea lor au fost purtate între reprezentanți ai SAPE, ai Grupului Enel și ai Fondului Proprietatea, decizia privind plata dividendelor fiind realizată prin acordul comun al părților”, a informat joi Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Discuțiile din partea statului au fost coordonate de Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin echipa SAPE condusă de Bogdan Stănescu, președintele Directoratului SAPE SA.

„În calitate de ministru al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, am coordonat și am fost în contact permanent cu echipa de negociere care a reprezentant statul în acest demers. Acest succes arată că abordarea profesionistă din partea statului, bazată pe documentare, negociere și respectarea legii, este ceea ce aduce consens și câștig într-un acționariat stat–privat, și nu numai. Majoritatea sumei a fost deja încasată pe 21 februarie 2020. Urmează ca restul de plată, reprezentând 20% din sumele aferente dividendelor distribuite de E-Distribuție Dobrogea, să se achite până la jumătatea lunii august 2020”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energie și Mediului de Afaceri.

La rândul său, Bogdan Stănescu, Președintele Directoratului SAPE a declarat că negocierile efective s-au încheiat, favorabil pentru statul român, în data de 30 decembrie.

„Este o premieră pentru România și un succes categoric în negocierile purtate pentru distribuirea de dividende. Negocierile efective s-au încheiat, favorabil pentru statul român, în data de 30 decembrie. În acest context, SAPE va stinge litigiile pentru recuperarea sumelor reprezentând dividende care i s-ar fi cuvenit până la 31 decembrie 2018”, a afirmat Stănescu.

Valoarea dividendelor este conformă cu participația pe care Statul Român le are în societățile menționate: 10% din acțiunile E-Distribuție Muntenia, 24,86% din acțiunile E-Distribuție Banat, respectiv 24,9% din acțiunile E-Distribuție Dobrogea.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
dividende