Importurile Indiei de petrol rusesc au atins un nivel record

Importurile Indiei de petrol rusesc au atins un nivel record
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 iun 2023

Livrările de petrol rusesc în India au atins nivelul record de aproximativ 1,95 milioane de barili pe zi (bpd) în luna mai, în timp ce importurile din Irak și Arabia Saudită au scăzut, arată datele publicate de surse din industrie, analizate de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

India, al treilea mare consumator și importator de petrol din lume, cumpără peste 80% din petrol de pe piețele externe. După ce Occidentul a impus sancțiuni Rusiei în urma invadării Ucrainei, rafinăriile din India s-au axat pe procesarea țițeiului rusesc, scrie Agerpres.

Fondul de investiții administrat de cea mai importantă companie de gestionare a activelor din Lituania atrage 5 milioane euro pentru parcuri solare în România CITEȘTE ȘI Fondul de investiții administrat de cea mai importantă companie de gestionare a activelor din Lituania atrage 5 milioane euro pentru parcuri solare în România

În mai, aproximativ 40% din țițeiul importat de India a provenit din Rusia, în timp ce importurile din Irak s-au situat la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, iar cele din Arabia Saudită la cel mai redus nivel din septembrie 2021, conform analizei Reuters.

India a importat luna trecută 801.400 bpd de țiței irakian, în scădere cu 13,7% față de aprilie, în timp ce livrările din Arabia Saudită au scăzut cu 15%, la 616.100 bpd. Per ansamblu, importurile Indiei de petrol au crescut ușor în mai, la 4,8 milioane de barili pe zi.

Analiștii se așteaptă ca importurile Indiei de țiței rusesc să rămână ridicate, prețul fiind mult mai scăzut decât pentru țițeiul din Orientul Mijlociu.

În aprilie, prețul final la cumpărător pentru o tonă de petrol rusesc a fost de aproximativ 500 de dolari, cel din Irak a costat 570 de dolari, iar cel din Arabia Saudită - 637,40 dolari.

În urma majorării achizițiilor de petrol ieftin rusesc, ponderea importurilor din Orientul Mijlociu - tradițional principala sursă a Indiei - a ajuns la nivelul scăzut record de 39% în mai, de la 44% în aprilie.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
india