Invazia panourilor fotovoltaice chinezești: UE nu poate închide granițele

Invazia panourilor fotovoltaice chinezești: UE nu poate închide granițele
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mar 2024

Uniunea Europeană ar trebui să îi susțină pe producătorii europeni de panouri fotovoltaice care se confruntă cu dificultăți, dar nu poate să își închidă granițele când vine vorba de importul acestor produse, a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Închiderea facilităților în rândul puținilor producători europeni de panouri fotovoltaice a determinat industria să ceară sprijin în regim de urgență de la Bruxelles, posibil chiar prin adoptarea de restricții comerciale cu privire la importurile chinezești ieftine, cu care companiile europene au dificultăți în a concura, scrie Agerpres.

SIF Muntenia – profit net 400 milioane lei CITEȘTE ȘI SIF Muntenia – profit net 400 milioane lei

Cu toate acestea, Kadri Simson a respins ideea interzicerii importurilor, care în opinia sa ar afecta capacitatea blocului comunitar de a instala suficiente capacități fotovoltaice pentru a-și atinge obiectivele climatice. Majoritatea componentelor și a panourilor fotovoltaice instalate în Europa sunt importate din China.

"Există diferite propuneri cu privire la cum putem să ne susținem industria, dar în mod clar nu putem închide granițele pentru că avem nevoie de panouri fotovoltaice", a spus Kadri Simson la sosirea sa la reuniunea miniștrilor europeni ai Energiei. "Trebuie să ne sprijinim industria, dar avem nevoie de toate produsele pentru a ne putea atinge țintele foarte ambițioase", a adăugat comisarul european.

Anul trecut, țările membre UE au instalat capacități fotovoltaice record, cu 40% mai mari decât în 2022. Majoritatea componentelor și a panourilor fotovoltaice au venit din China, în unele cazuri fiind vorba de o proporție de 95%, arată datele Agenției Internaționale a Energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
panouri fotovoltaice
uniunea europeană