Investitorul britanic Dinesh Dhamija, cu afaceri imobiliare în România, inclusiv falimentate, intră pe piața regenerabilelor

Investitorul britanic Dinesh Dhamija, cu afaceri imobiliare în România, inclusiv falimentate, intră pe piața regenerabilelor
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 8 mar 2022

Antreprenorul britanic de origine indiană Dinesh Dhamija, proprietarul fostului dezvoltator imobiliar Copper Beech Capital, intrat în faliment în 2010 după o singură investiție în București, se extinde pe segmentul energiei regenerabile în România, cu un proiect solar de peste 130 MW.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Ruserio Solar, vehicul cu scop special înregistrat recent în România, prin care sunt gestionate activele energetice “verzi” ale familiei Dhamija, vrea să dezvolte un parc fotovoltaic în apropiere de localitatea Bucșani, județul Giurgiu, cu o capacitate indicată provizoriu la 134 MW, relevă date analizate de Profit.ro.

Compania a lansat acum o licitație pentru selectarea unei companii sau a unui consorțiu care să participe la serviciile de inginerie, achiziție, construcție, operare și întreținere pentru proiect, a cărui construcție este estimată să înceapă până la finele anului.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

Parcul solar de la Bucșani reprezintă prima fază dintr-un proiect mai larg pregătit de Dhamija prin intermediul Ruserio Solar, cu o capacitate totală de aproape 350 MW. Compania, arată, într-o prezentare, că a mai identificat oportunități pentru construcția de parcuri fotovoltaice în Puchenii Mari, Gorgota și Ogrizeni, localități unde deține deja terenuri.

Dhamija, fost membru în Parlamentul European până la ieșirea Marii Britanii din UE, în 2020, are o avere estimată la 140 de milioane de lire sterline, potrivit clasamentului Asian Rich List 2021, ce include cei mai bogați 101 de asiatici stabiliți în Regatul Unit.

În vârstă de 71 de ani, Dhamija și-a construit mare parte din avere din vânzarea, în 2005, a participației deținute la agenția online de turism Ebookers, pe care a fondat-o.

7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii

Investitorul britanic este prezent în România din 2007, prin intermediul Copper Beech Group, din care a făcut parte și dezvoltatorul imobiliar Copper Beech Capital, intrat în faliment în 2010.

Copper Beech Capital anunța, la momentul intrării pe piața românească, investiții programate de 2,5 miliarde de euro pe cinci ani, în construcția a aproximativ 17.000 de locuințe în București și împrejurimi, proiecte pentru care achiziționase 600 hectare de teren.

Dezvoltatorul a solicitat intrarea în insolvență în 2009, din cauza datoriilor acumulate, după mai puțin de doi ani de activitate și o singură investiție, în complexul rezidențial Blue Tower (actualmente Poseidon Residence) din București. Copper Beech Capital a fost declarată în faliment în 2010, proiectul imobiliar - finalizat în proporție de aproximativ 70% - trecând ulterior în portofoliul diviziei de real estate a Alpha Bank.

Investiția în Blue Tower s-a ridicat la 30 milioane de euro, 14 milioane de euro din sumă reprezentând o finanțare acordată de Alpha Bank.

Copper Beech Group, grup fondat și condus de Dhamija din 2006, mai investește în ecoturism și energie regenerabilă, atât în România, cât și în India. Potrivit informațiilor de pe site-ul propriu, Dhamija și-a petrecut ultimii doi ani promovând “cel mai mare proiect de energie solară din România”, cu o putere totală de 348 MW.

viewscnt
Afla mai multe despre
dinesh dhamija
parc fotovoltaic
ruserio solar
investitie romania
energie solara
parc solar bucsani
copper beech group
blue tower
poseidon residence
faliment copper beech capital