Iohannis blochează suprataxarea producătorilor români de gaze și permanentizarea impozitului pe liberalizare

Iohannis blochează suprataxarea producătorilor români de gaze și permanentizarea impozitului pe liberalizare
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 14 iul 2017

Președintele Klaus Ioghannis blochează, cel puțin temporar, ridicarea cotei de impunere a impozitului pe veniturile suplimentare obținute de producătorii interni de gaze naturale ca urmare a dereglementării prețurilor de vânzare, de la 60% la 80%, și permanentizarea acestui impozit, măsuri anunțate în premieră de Profit.ro ca fiind pregătite și, ulterior, aprobate.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

"Date fiind rațiunile specifice, cu caracter temporar și extraordinar ale introducerii acestui impozit, considerăm că reglementarea lui ar trebui să urmeze același caracter temporar. Luând în considerare importanța deosebită a cadrului de reglementare pentru performanța sectorului de petrol și gaze, considerăm că este esențială definirea unui cadru fiscal și legislativ predictibil și stabil, propice creării unor planuri de afaceri pe termen lung, pentru continuarea investițiilor curente și stimularea de noi investiții. De asemenea, pentru îndeplinirea obiectivelor de natură socială, considerăm necesar ca această lege să prevadă un mecanism transparent, în baza principiului echivalării între impozitare și protecția consumatorului vulnerabil", este argumentul cu care șeful statului a respins modificările, cerând acum ca acestea să fie reanalizate de Parlament.

Conform procedurii, președintele poate opri însă o singură dată proiecte propuse de Parlament, astfel că dacă documentul va fi rediscutat, dar retransmis în aceeași formă, șeful statului este obligat să îl promulge, dacă nu cumva contestă la Curtea Constituțională.

SUA ar putea extinde interdicția vizând laptopurile în cabinele avioanelor la 71 de aeroporturi, inclusiv din Europa CITEȘTE ȘI SUA ar putea extinde interdicția vizând laptopurile în cabinele avioanelor la 71 de aeroporturi, inclusiv din Europa

Încă din 17 mai, Profit.ro a scris în exclusivitate despre intenția autorităților de a majora și permanentiza acest impozit. Potrivit unui document guvernamental, scopul acestor modificări este "evitarea posibilității ca producătorii de gaze să profite de lipsa unei piețe centralizate mature, unde prețul să se formeze transparent și nediscriminatoriu".

Același document releva că Guvernul intenționează să promoveze anul acesta în august un proiect de act normativ privind supraimpozitarea profiturilor rezultate din exportul de resurse naturale extrase din România, promisiune inclusă în programul de guvernare al coaliției PSD-ALDE.

STUDIU Realitatea Virtuală ar putea deveni o industrie de 5 miliarde de dolari până în anul 2021 în SUA CITEȘTE ȘI STUDIU Realitatea Virtuală ar putea deveni o industrie de 5 miliarde de dolari până în anul 2021 în SUA

"În ceea ce privește impozitarea profitului, o restabilire a echității considerăm noi că reprezintă impozitarea suplimentară a profiturilor obținute din extracția de resurse naturale și neprelucrate în România, cu cel puțin 20%, prin adoptarea noii legi a redevențelor, cel târziu la finalul anului 2017", se menționează în programul respectiv.

Odată cu noua lege a redevențelor, în care ar urma să fie inclusă și suprataxarea exporturilor, impozitul pe veniturile suplimentare obținute de producătorii din dereglementarea prețurilor l gaze ar urma să fie abrogat. Pe partea de gaze naturale, însă, acest lucru nu se va întâmpla timp de mai mulți ani, până când investițiile în infrastructura de transport care să permită fizic și tehnic exporturile nu vor fi finalizate și până nu va începe exploatarea zăcămintelor offshore de gaze din Marea Neagră și a altor resurse noi, care să majoreze producția internă de gaze la niveluri care să permită exporturile.

În urma modificării în acest sens a legislației, de la 1 aprilie 2017 Guvernul nu mai stabilește prețul cu care producătorii locali de gaze își vând furnizorilor producția destinată consumatorilor casnici, acesta fiind liberalizat și stabilit exclusiv prin cerere și ofertă. Astfel, a fost eliminată distincția între producția internă destinată casnicilor și cea pentru consumatorii industriali, al cărei preț fusese liberalizat încă din 2014, iar producătorii nu mai sunt obligați să pună la dispoziție cu prioritate furnizorilor cantitățile necesare acoperirii consumului populației. În schimb, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) continuă să țină sub control prețul final la gaze pe care consumatorii casnici îl achită furnizorilor, prețul respectiv fiind în continuare unul fix și reglementat, stabilit de Autoritate.

Engie România, fosta GDF Suez România, controlată de grupul francez omonim, una dintre cele două companii care domină industria locală de distribuție și furnizare de gaze naturale, a înregistrat în bilanțul său pe 2016 un provizion în valoare de 32 milioane lei pentru a se proteja de perspectiva majorării în 2017 a prețului de achiziție de către furnizori de la producători a gazelor destinate populației, ca urmare a liberalizării acestui preț, fără ca aceste eventuale majorări să poată fi "pasate" mai departe în prețurile finale percepute clienților casnici, potrivit unui document recent al companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret gaze naturale
liberalizare preturi gaze naturale
gaze consumatori casnici
impozit venituri suplimentare dereglementare preturi gaze
romgaz
omv petrom
engie
e.on