Kazahii de la KazMunayGas speră să ajungă la o înțelegere cu guvernul român în cel mult șase luni

Kazahii de la KazMunayGas speră să ajungă la o înțelegere cu guvernul român în cel mult șase luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 iul 2016

Conducerea KMG International, compania controlată de kazahii de la KazMunayGas ce deține rafinăria Petromidia, are termen legal de la trei până la șase luni să poarte discuții cu reprezentanții guvernului de la București, înainte de a acționa statul român în judecată la ICSID, a declarat miercuri vicepreședintele senior al grupului, Azamat Zhangulov, precizând pentru jurnaliștii români că speră ca în această perioadă să ajungă la o înțelegere cu autoritățile române.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Miercuri dimineață, presa internațională a relatat că societatea KazMunayGas, controlată de guvernul kazah, a inițiat proceduri legale împotriva României, după ce procurorii DIICOT au pus sub sechestru rafinăria Petromidia, întrerupând în acest fel planul de vânzare a unei participații de control către o companie chineză, scrie News.ro

Conform procedurilor, după ce a înștiințat Guvernul, compania kahază încearcă o rezolvare pe cale amiabilă, înainte de a ajunge la ICSID.

"Sperăm că această perioadă de trei-6șase luni va fi suficientă pentru a găsi împreună o soluție. Ne exprimăm îngrijorarea față de tratamentul aplicat de autoritățile române investiților noastre, care sunt protejate de tratatele internaționale. Au existat consecințe negative, precum sechestrul, limitarea posibilității de a ne dezvolta, acțiuni care, de exemplu, nu ne permit anumite tranzacții”, a afirmat Zhangulov, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii români.

Toți acești factori îi aduc grupului pierderi și prejudicii, susține reprezentantul companiei kazahe.

"KMG vrea să își continue afacerie din România, să continue în sectoarele de bază în care își desfășoară activitatea - rafinare, petrochimie și retail -, să explorăm oportunitățile de business de aici, să continuăm să contribuim la bugetul de stat, contribuții ce sunt de 1 miliard de dolari pe an, dar și să creștem profitul pentru acționari”, a adăugat Zhangulov.

În ultimă instanță, grupul kazah va cere statului român să plătească prejudiciile aduse grupului în urma acțiunilor sale, a precizat reprezentantul grupului, fără a spune despre ce sumă este vorba.

Noi culmi birocratice: ANRE mărește perioada de conectare la rețea, Ministerul Energiei înființează comisii de reducere a acesteia CITEȘTE ȘI Noi culmi birocratice: ANRE mărește perioada de conectare la rețea, Ministerul Energiei înființează comisii de reducere a acesteia

KazMunayGas și KMG International, filială înregistrată în Olanda care controleazîă afacerile din România, au transmis autorităților române pe 22 iulie o notificare formulată în baza tratatelor privind protejarea investițiilor (Notice of Investment Dispute), având ca temei prevederile Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Kazahstan, ale Acordului între Guvernul Regatului Țărilor de Jos și Guvernul României și ale Tratatului Cartei Energiei.

Această notificare reprezintă primul pas procedural care ar putea conduce la o dispută de arbitraj între investitor și statul român. Disputa între grupul KazMunayGas și statul român în fața unui tribunal international de arbitraj ar putea face referire la investițiile KazMunayGas în trei companii care au aparțiut anterior statului: Rompetrol SA (în prezent Oilfield Exploration Business Solutions -OEBS), Vega SA și Rompetrol Rafinare SA (RRC).

Dacă după depunerea Notificării formulate în baza tratatelor privind protejarea investițiilor (Notice of Investment Dispute) nu se va ajunge la o înțelegere între KMG și România, cazul va fi deferit și va fi rezolvat de Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții din cadrul Băncii Mondiale, cu sediul în Washington, D.C., sau Institutului de Arbitraj al Camerei de Comerț de la Stockholm, în concordanță cu prevederile tratatelor și cu soluțiile și măsurile pe care companiile KMG ia în considerare să le obțină.

Scrisoarea companiilor KazMunayGas către Guvernul României detaliază indisponibilizarea unor active în valoare totală de peste 2,1 miliarde de dolari și convingerea companiei că, aparent, autoritățile intenționează să pună sechestru și să naționalizeze active controlate de grupul kazah.

ICSID este cea mai importantă instituție în ceea ce privește arbitrajul în domeniul investițiilor.

După o perioadă, care este de trei luni - în cazul tratatului de investiții bilateral semnat cu Olanda și Tratatului privind Carta energiei - sau de șase luni - în cazul tratatului de investiții bilateral semnat cu Kazahstan -, în funcție de acordul de investiții pe care KazMunayGas decide să îl invoce, dacă nu se va ajunge la o soluție acceptabilă, investitorul poate începe procedura de arbitraj propriu-zisă, prin transmiterea unei solicitări de arbitraj către Secretariarul ICSID.

România a fost implicată în 13 cazuri judecate de ICSID, dintre care opt au fost soluționate, iar cinci sunt în desfășurare. Cele mai multe cazuri au fost câștigate de statul român, între care Noble Ventures, EDF și S&T Oil.  Însă recent, România a pierdut la ICSID procesul cu frații Micula.

A obținut RCS&RDS licență de distribuitor de energie? ANRE îi aprobă astăzi tarifele CITEȘTE ȘI A obținut RCS&RDS licență de distribuitor de energie? ANRE îi aprobă astăzi tarifele

Grupul kazah care controlează Petromidia, preluată în 2007 de la omul de afaceri Dinu Patriciu, a încheiat recent un acord cu o companie chineză pentru cedarea controlului afacerilor din România.

În 29 aprilie, KazMunayGas și firma chineză China Energy Company Limited (CEFC) au semnat un acord prin care chinezii preiau controlul, printr-o companie mixtă în care CEFC are o participație majoritară, asupra afacerii din România a kazahilor, care include în principal două rafinării, Petromidia și Vega, și o rețea de distribuție.

Până în prezent nu este clar dacă problemele cu justiția românească ale grupului kazah ar putea pune piedici tranzacției cu grupul chinez.

viewscnt
Afla mai multe despre
kazmunaygas
proces