Liviu Dragnea: Legea offshore va fi votată astăzi, în Camera Deputaților. România va încasa 20 de miliarde de dolari

Liviu Dragnea: Legea offshore va fi votată astăzi, în Camera Deputaților. România va încasa 20 de miliarde de dolari
scris 9 iul 2018

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat luni că legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră, va fi votată luni, în Camera Deputaților, și a prezentat o variantă modificată față de cea adoptată de Senat. Astfel, creditul fiscal este eliminat, este introdus un impozit pe venituri suplimentare, iar statul ar urma să încaseze peste 20 miliarde de dolari din exploatările offshore, a anunțat Dragnea.

Creditul fiscal, o măsură din varianta de lege adoptată de Senat, va fi eliminat, fiind o măsură discriminatorie, consideră Dragnea.

”Creditul fiscal era profund discriminatoriu pentru celelalte companii din România. Se reintroduce un impozit pe veniturile suplimentare (...) Statul român ar urma să încaseze 13,2 miliarde de dolari. (...) La aceste sume, care reprezintă impozitul pe venituri suplimentare, se adauga redevența, estimată la 230 milioane de dolari pe an. Înmulțit cu 20 de ani, înseamnă 4,6 miliarde dolari, adică un total încasat de staul de român de 17,8 miliarde de dolari”, a spus Dragnea.

La aceasta se adaugă ale venituri generate pentru statul român din impozite pe profit, impozit pe venit, dividende, contribuții sociale, estimate la minimum 2 miliarde de dolari. Astfel, suma totală încasată de statul român va depăși 20 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor liderului PSD.

ANALIZĂ Gazele din Marea Neagră - o cisternă pentru România și OMV, o butelie pentru Exxon și o brichetă pentru Gazprom CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Gazele din Marea Neagră - o cisternă pentru România și OMV, o butelie pentru Exxon și o brichetă pentru Gazprom

În plus, 50% din producție ar urma să fie tranzacționată în România iar o parte din sume ar urma să meargă spre fondul destinat parteneriatelor public-private, potrivit măsurilor prezentate luni.

Legea offshore se află pe ordinea de zi a ședinței comune a comisiilor pentru industrii, pentru buget-finanțe și pentru administrație, care are loc luni. Comisiile ar urma să dea un raport comun, pentru ca legea să intre la vot în plenul Camerei Deputaților, tot luni. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
offshore
liviu dragnea